Avto > Iz druge roke
3105 ogledov

Rastejo cene rezervnih delov za avtomobile

Prometna nesreča Pixabay
Rezervni deli za avtomobile postajajo dražji od drugega potrošniškega blaga. Po podatkih nemškega zavarovalnega združenja (GDV) so se cene lani zvišale za šest odstotkov.

Cene avtomobilskih rezervnih delov, ki že leta naraščajo, so se v Nemčiji spet močno povečale. Spletna stran Automobilwoche poroča, da so se po izračunih nemškega zavarovalnega združenja (GDV) v enem letu povečale za šest odstotkov - nadpovprečno v primerjavi z inflacijo v Nemčiji. Izpostavljajo podražitev maske hladilnika, ki je konec avgusta stala skoraj devet odstotkov več kot pred letom dni.

Ponarejeni avtomobilski deli Posledice so hude Avto Veste, kaj vam je mehanik vgradil v avtomobil?

Popravilo aluminijastih delov vozila | Avtor: Avto help Avto help

Nemški zavarovalničarji vsako leto analizirajo cene nadomestnih delov, ker imajo te odločilno vlogo pri stroških popravil po nesrečah. V dolgoročni primerjavi zaznavajo konstanten dvig cen avtomobilskih delov: po podatkih GDV so proizvajalci avtomobilov od leta 2013 cene rezervnih delov dvignili za skoraj 44 odstotkov, kar je trikrat več kot 13-odstotna splošna stopnja inflacije. Po podatkih GDV so se pokrovi prtljažnika v tem obdobju podražili za 60 odstotkov, zadnje luči pa za 67 odstotkov.

Mehanik Popravljali in ne menjavali Avto Večina bi zamenjala okvarjen del, a popravilo lahko prinese velike prihranke

Avtomobilski deli | Avtor: EPA EPA

Povprečna škoda v nesreči že 3.100 evrov

Pri GDV opozarjajo na t. i. "kvazi-monopol" proizvajalcev vozil na številne rezervne dele. To se nanaša na oblikovno zaščito vidnih delov karoserije, zato za številne avtomobilske dele na trgu ni cenejših blagovnih znamk drugih proizvajalcev. "Delavnice lahko kupijo le veliko rezervnih delov od proizvajalca avtomobila, na tem trgu ni svobodne in poštene konkurence," je za Automobilwoche dejstvo kritizirala namestnica generalne direktorice GDV Anja Käfer-Rohrbach.

rezervni del Avto Sodišče lastniku avta ne privošči cenejših rezervnih delov

Za zavarovalnice višje cene rezervnih delov pomenijo večje stroške pri popravilih vozil po nesrečah. Lani je po podatkih GDV zavarovalnico avtomobilska škoda na avtomobilu stala v povprečju okoli 3100 evrov, kar je 700 evrov več kot leta 2013.
 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 19:33 24.oktober 2021.

    moje mnenje .. samo še ena finta, da bodo lahko še bolj povišali premije zavarovanj.