Avto > Iz druge roke
4303 ogledov

Zaradi odločitve države več okvar na avtomobilih?

Servis Toyota Saša Despot
Veljavne omejitve lahko privedejo do okvar in posledično večje materialne škode na vozilih ali celo prometnih nesreč zaradi okvare posameznih neustrezno vzdrževanih vozil, opozarjajo pri Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in sekcija avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Obe sekciji sta vlado v odprtem pismu pozvali k sproščanju omejitev pri ponujanju blaga in storitev. Med drugim so opozorili na pomen strokovnega servisiranja vozil.

Kljub večkratnim pobudam in predlogom trgovcev in serviserjev motornih vozil, da bi v sodelovanju z zdravstveno stroko in predstavniki pristojnih ministrstev proučili dejavnike tveganja, jih z ustreznimi ukrepi omejili in izvajanje dejavnosti varno sprostili, pripravljenosti pristojnih za pogovor ni, so opozorili v javnem pismu.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

Napaka avto zavore opozorilo To pravi mehanik Avto Vam škripajo zavore? To pravi mehanik

Servisiranje in vzdrževanje vozil je nujno

Pri tem je servisiranje in vzdrževanje vozil nujno ne glede na epidemiološko sliko. "Ves čas, ko je promet z vozili dovoljen, je nujno dopustiti tudi strokovno servisiranje vozil in nadomestitev odsluženih vozil. Veljavne omejitve lahko privedejo do okvar in posledično večje materialne škode na vozilih ali celo prometnih nesreč zaradi okvare posameznih neustrezno vzdrževanih vozil," so posvarili.

V skladu z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji so trenutno servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles) lahko odprte v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko. To so osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska. Povsod po državi pa je dovoljeno opravljati nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Žaromet Avto "Imam nov avto, ki se mu rosijo luči - kako je to mogoče?"

Servis Toyota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hitre spremembe in neenotni ukrepi po različnih regijah med potrošniki širijo negotovost in spodbujajo širjenje sive ekonomije, so nadaljevali. Državni proračun izgublja prilive od uradno izvedenih storitev in zagotavlja nadomestila za plače ter izplačila enkratnih pomoči posameznikom, ki v domačih garažah opravljajo delo na črno. Obenem se uradno registrirana podjetja borijo za obstoj.

Dolgotrajni ukrepi, ki se nenehno spreminjajo, obenem po njihovi oceni vodijo k vse večjemu neupoštevanju s strani državljanov in spodbujajo posameznike, da blago in storitve pridobivajo na sivem trgu, kjer se zaščitni ukrepi ne spoštujejo in jih ni mogoče nadzirati.

tehnični pregledi nepravilnosti Vladni odlok Avto Na servisih vlada velika zmeda, na kocki na tisoče garancij

Prevzem in predaja razkušenega blaga

Nenazadnje pri dejavnosti servisiranja in prodaje stično točko s potrošnikom predstavlja le tehnično blago, ki se prevzame in preda razkuženo. Ostali procesi komunikacije s stranko so že do sedaj potekali v največji meri brezstično, so spomnili.

Servisna delavnica | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del seznam Avto Zakaj so morali avtomobili največkrat preventivno na servis?

"Verjamemo, da je le v sodelovanju vseh ključnih deležnikov vlade, zdravstva in strokovnjakov iz dejavnosti mogoče poiskati rešitve, s katerimi bomo skupaj prispevali k zagotavljanju javnega zdravja, varnosti v prometu, omejevanju sive ekonomije in hkrati ohranitvi gospodarstva in delovnih mest," so sklenili svoje pismo.

Komentarjev 2
  • TistoPravo 11:23 03.februar 2021.

    Večji problem je, da se veliko vozil ni toliko vozilo in se jih ne vozi...epidemija povzroča omejitve gibanja ljudi in delo od doma nekaterih. Avtomobiki stojijo več ko bi smeli. Ampak tudi to bomo preživeli, kak disk prej rjav in ...prikaži več akumulator uničen...ostalo bo pač kar bo, sj nimamo druge izbire,,,

  • rd2dmk2 09:53 03.februar 2021.

    pa jest mislim da bo za avte še bolje, da niso na servisih .. če samo pomislim na vse tiste tovornjake, ki so dali skoz tehnične preglede brez delujočih zavor. sicer, kako naj se pa avto pokvari, če skoz stoji ...prikaži veči v garaži. al pa na parkirnem mestu. v ponedeljek sem šel malo skoz mesto, pa me je prav začudilo, kolk avtomobilov je še bilo pod snegom. pa se spomnite kdaj je že snežilo .