Avto
29 ogledov

Jeza za volanom se širi kot kuga

Jezen voznik, avtor: Shutterstock Jezen voznik, avtor: Shutterstock
Raziskava o vedenju na cestah dokazuje, da za volanom lahko vsakdo postane agresiven, celo tisti ljudje, ki sicer še muhi ne bi storili nič žalega. Jeza je nalezljiva.

Imate občutek, da so drugi vozniki agresivni za volanom? Kaj pa vi, se res ne pustite sprovocirati?
Raziskava Londonske šole za ekonomske in politične vede (LSE) in Goodyeara dokazuje, da agresija za volanom sproža verigo dogodkov. Kot majhna kepa snega, ki hitro preraste v snežni plaz. 

Obnašanje enega voznika povzroči verižno reakcijo, saj se tudi ostali udeleženci v prometu pričnejo obnašati enako. Objestna ali tekmovalna vožnja namreč spravlja druge voznike ob živce, ti pa svojo jezo sprostijo na naslednjemu, ki jim prekriža pot. Nasprotno pa strpna vožnja pripomore k večji varnosti in manj stresnim razmeram na cesti. 

55 odstotkov voznikov, sodelujočih v raziskavi, je priznalo, da se zaradi posameznika, ki jih na cesti razdraži ali sprovocira, kasneje znesejo nad kakšnim drugim voznikom.

Po drugi strani pa se je 87 odstotkov voznikov strinjalo, da jih obzirnost za volanom spodbudi k večji uvidevnosti do ostalih voznikov. Izkazalo se je, da tako agresija kot prijaznost za volanom sproži verigo dogodkov, ki ustvarijo bolj prijetno in varnejše okolje ali pa bolj stresne in nevarne razmere za voznike. 

Ste po naravi mirni? Tudi vas je mogoče na cesti sprovocirati, brez skrbi. Pri tem so izsledki razkrili cel spekter vedenjskih vzorcev, ki lahko pri drugih povzročijo odpor; od vrivanja na prometnih križiščih in vožnje tik za drugim vozilom do neustreznega nakazovanja smeri ter načina menjavanja voznih pasov na avtocestah. 

Raziskava je bila narejana na vzorcu kar 9.000 voznikov iz 15 držav, tudi Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Q.Q 19:29 05.december 2015.

    Hm. mene pa najbolj raspisdi narod, ki fura ves čas po prehitevalcu, pa kolone za sabo ne pusti naprej. Jaooo tem bi morali resnično napisati kazni. Prehitevalni pas na AC je za PREHITEVANJE, vozni za VOŽNJO!

  • JackD 11:35 05.december 2015.

    Res je. Sam sem zelo mirne narave, ampak se v avtu pustim sprovocirati. Sploh takim idiotom, ki grejo v rdečo ali pa ne uporabljajo smerokazov. Vendar jeze NIKOLI ne prenašam na druge. Še trobim zelo redko. Razen v primeru, ko ...prikaži več moram kre**na čakati, ko zavijam levo, on pa je preveč len, da bi nakazal smer. Takrat si dam duška. Sicer pa le pošteno zakolnem čez njega in pol njegove družine in se mirno odpeljem dalje.