Avto
10415 ogledov

Kaj se zgodi z avtom, v katerega udari strela

Strela Eric Wilkinson/Facebook
Sila redek dogodek, a se zgodi. Posledice udarca strele v avto so nekaj posebnega.

Uporabnik Facebooka Eric Wilkinson je delil fotografije posledic, ki jih je udar strele pustil na poltovornjaku ford super duty. Gre za v ZDA zelo priljubljen model, ki zmore prenesti še precej težje obremenitve od klasičnega F-150. 

Udar strele v avto naj se načeloma ne bi nikoli zgodil, saj je avtomobilov potniški prostor podoben Faradeyjevi kletki, ki odbija elektromagnetni naboj. Zato je avto v hudi nevihti eno najvarnejših zatočišč, seveda če ni parkiran pod majavim drevesom.

A v redkih primerih strela lahko udari tudi v avto, saj zaradi dizajna ali česa drugega še vedno ni idealna kletka. In to se je očitno zgodilo s tem poltovornjakom. 

Od zunaj se škoda ne zdi tako obsežna, vidno je počeno vetrobransko steklo. Ob prehodu skozi steklo pa je moč strele dobesedno razpolovila armaturno ploščo in jo stopila. Temperatura v streli doseže vse do 30 tisoč stopinj. 

K sreči v trenutku udara ni bilo nikogar v avtu. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 08:20 15.avgust 2021.

    Udar strele sem pred leti tudi sam videl blizu Darwina. Prav tako v poltovornjak na katerem je bila naložena velika hladilna komora. Ga je zaneslo malo levo in desno ter je ustavil. Ustavili smo tudi vozniki za njim. Voznik je ...prikaži več rekel, da na trenutke ni videl nič drugega kot modro svetlobo in slišal zvok eksplozije. Hladilna komora je za nekaj sekund zagorela, na vozilu pa ni bilo nobene vidne poškodbe. Strela je udarila kot rečemo iz jasnega, saj okoli ni bilo nobenega oblaka.