Avto
378 ogledov

Kako parkirati vašega mobilca, tudi med hojo?

Akcija mobilci FIA
Naj telefon na cesti ne odloča o naših življenjih. Pa ne le za volanom avta!

Slovenija se je pridružila akciji mednarodne avtomobilistične organizacije Fia, v kateri motoklubi v več kot 20 državah opozarjajo svoje državljane na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Že trenutek nepazljivosti namreč pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Akcija v Sloveniji po koordinatorstvom AMZS poteka pod sloganom #BrezMobilca. Uradni start kampanje bo prihodnji teden v Luksemburgu, tam bo prisotna tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc. 

Zaspanost Opozorilo! Avto Nevarna igra slovenskih voznikov

Kot je pred začetkom akcije izpostavil Jure Kostanjšek iz AMZS, je trend uporabe mobilnega telefona med udeležbo v prometu tudi pri nas vse bolj zaskrbljujoč: "Po podatkih policije je v Sloveniji v povprečju dnevno vsaj 300 ugotovljenih kršitev zaradi telefoniranja med vožnjo. Čeprav slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, dovoljuje, v AMZS svetujemo, da med vožnjo, pa tudi med kolesarjenjem in hojo, telefona ne uporabljamo, saj ta odvrača pozornost od dogajanja v prometu, pri čemer je lahko usoden že trenutek."

"Ne dopustimo, da bi o naših življenjih odločal telefon!," opozarja Kostanjšek. "Če klic res ne more počakati, se na primernem mestu varno ustavimo in pot nadaljujmo šele, ko končamo s pogovorom."

Prometna nesreča Sestanek Avto Država želi prekrškarje na cestah učinkoviteje udariti po prstih

Uporaba mobilnikov med vožnjo je le eden izmed dejavnikov tveganja. Policija in Agencija za varnost v prometu sta v četrtek, na vseevropski dan brez smrtnih žrtev v prometu, opozarjali na previdno in odgovorno vožnjo slehernega voznika, saj bodo ceste varnejše le na ta način.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.