Avto
15829 ogledov

Kako si družina vsako leto lahko zmanjša dajatve za avto

Toyota proace
1/15
Toyota
Katere olajšave pri avtu veljajo za velike družine s tremi, štirimi ali več otroki in kako si znižati stroške lastništva družinskega prevoznega sredstva tudi za več sto evrov na leto? Primer izračuna na konkretnem vozilu.

Kaj je velika družina? Nekoč je veljalo, da se je moralo iz fičkota ali stoenke vsuti najmanj kakih sedem otrok, danes pa so standardi precej drugačni, seveda pa so precej strožja tudi pravila za prevoz potnikov. Socialna zakonodaja v Sloveniji kot veliko smatra že družino s tremi ali več otroki, medtem ko nekatere olajšave pridejo do veljave šele pri četrtem ali petem otroku.

Statistika navaja, da imajo slovenske družine z otroki v povprečju 1,56 otroka, pri nas pa živi nekaj pod 40 tisoč družin s tremi ali več otroki, od tega jih je velika večina, več kot 30 tisoč takšnih s tremi otroki. 

Le manjši del vseh teh družin pa izkoristi čisto vse možnosti, ki jih imajo pri nabavi in stroških avtomobila. Pojdimo po vrsti.

1. Olajšava pri davku na motorna vozila za nakup vozila

Velika družina z vsaj tremi otroki, od katerih še noben nima 18 let, lahko ob nakupu novega osebnega ali kombiniranega vozila z najmanj petimi sedeži uveljavlja oprostitev plačila davka na motorna vozila. Če ima vozilo več kot osem sedežev, je olajšava le 30-odstotna.

Olajšavo je mogoče uveljavljati vsake tri leta za vozilo (novo ali rabljeno), ki je bilo v Sloveniji registrirano prvič. Olajšavo lahko torej koristite tudi za rabljeno vozilo iz uvoza. Oprostitev se uveljavlja s povračilom plačanega davka pri davčnem organu, če je bilo vozilo kupljeno pri prodajalcu na ozemlju Slovenije. Če pa je bil avto pridobljen od prodajalca iz druge članice EU, je mogoče uveljavljati oprostitev neposredno na podlagi zahtevka pri davčnem organu.

Davek na motorna vozila se obračunava po lestvici izpustov CO2, ki upošteva okoljevarstveni standard (evro 5, 6 …), tip goriva in prostornino motorja. Ker pa so se deleži izpustov v zadnjih letih ob nespremenjeni lestvici vse bolj zniževali, motorji pa postajali manjši, prihranki pri DMV vsaj pri manjših avtih niso več tako visoki kot še pred nekaj leti, medtem ko se povračilo še vedno precej pozna pri večjih avtih, kot so enoprostorci ali celo kombiji.

Primer, novi kombi toyota proace verso s 110 kilovatnim dizlom najčistejše kategorije euro 6 ima 139 gramov CO2 normnega izpusta na kilometer, kar glede na lestvico obdavčitve pomeni triodstotni pribitek DMV in skupaj z DDV ceno 35.650 evrov. Kupec je pri tej ceni upravičen do povračila nekaj več kot 800 evrov.

Če je avto iz tujine in ustreza še euru 5, potem je davek šestodstoten in torej povračilo DMV dvakrat višje.

Za uveljavljanje oprostitve oziroma vračila DMV ni predpisanega obrazca, zadošča zahtevek, ki ga upravičenci pripravijo sami. Zahtevku za oprostitev oziroma vračilo je treba poleg izvirnika računa priložiti potrdilo o skupnem gospodinjstvu, ki ga izda pristojni organ za notranje zadeve. Primer vloge TUKAJ. Program za izračun DMV TUKAJ.

Vendar pozor - vsi vnaprejšnji izračuni povračila so zgolj okvirni, saj se DMV, ki ga državi plača distributer oziroma uvoznik avtomobila ter nato prevali na stranko v prodajni ceni, obračuna glede na nabavno ceno avtomobila. Ta pa javno ni znana, seveda pa jo mora uvoznik sporočati dacarjem.

V vsakem primeru boste povračilo za DMV uveljavljali šele po že opravljenem nakupu. Davčni oziroma carinski organ vrne plačani davek iz tega zakona v 30 dneh po prejemu zahtevka. Ob tem pa se v prometno dovoljenje in register gospodinjstev vpiše, da je za kupljeno vozilo uveljavljeno povračilo davka.

2. Olajšava pri plačilu cestnine

Zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu določa nižjo letno dajatev v višini 50 odstotkov letne dajatve za en osebni avto v lasti družine, ki ima štiri ali več otrok. Družine v večini primerov uveljavljajo olajšavo za vozila, ki sodijo v kategorijo med 1.800 in 2.500 ccm, so za zurnal24.si pojasnili na Direkciji za infrastrukturo.

Iz tega je moč sklepati, da gre v veliki večini za dvolitrske dizle, v skladu z lestvico pa družina namesto 153 evrov vsako leto plača 76,5 evra. Manj državi plačujejo le običajni lastniki avtov v najmanjši kategoriji motorjev.

Lani je pravico do uveljavitve povračila letne dajatve uresničilo 2.650 vozil, medtem ko je družin z vsaj štirimi otroki glede na statistiko še precej več.

3. Olajšava pri plačilu vinjete

Na naših avtocestah je že zadnja tri leta potrebno za vozila do 3,5 tone nosilnosti, ki imajo nad prvo osjo višino nad 1,3 metra, nameščati dvakrat dražjo vinjeto tipa 2B. Nekateri kombiji sicer zaradi oblike sodijo v klasično kategorijo, natančni seznam je naveden na spletnih straneh Darsa.

Letna vinjeta za vozila višine nad 1,3 metra na sprednjo osjo stane 220 evrov, z olajšavo pa lahko tako velike družine kot invalidi izenačijo svoje vozilo s klasičnimi osebnim avtom, torej za plačilo 110 evrov. Znižano plačilo letne dajatve lahko uveljavlja družina, ki ima štiri ali več otrok, in sicer le za eno vozilo, pri čemer za to vozilo ne veljajo omejitve glede delovne prostornine motorja kot to velja za vozila v lasti invalidov. Povračilo polovice vrednosti že kupljene 2B vinjete se uveljavlja prek izpostave Rdečega križa. Lani so prejeli le 377 vlog s strani velikih družin.

4. Drugi prihranki

Nekatere zavarovalnice nudijo dodatne popuste na zavarovanje avtomobila v primeru mladih družin. Vendar se med seboj ponudbe razlikujejo, velikokrat so del paketov.

Še ena možnost, ki pa jo lahko izkoristijo le redki, predvsem sp-ji, je kategorija vozil N1, pri kateri je mogoče uveljavljati povračilo DDV, pri novih vozilih pa tudi DMV. To so vozila, ki so namenjena pretežno za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone, vendar pa imajo lahko tudi do največ dve vrsti sedežev, kar pomeni, da se lahko v vozilu pelje do pet oseb. V poštev pridejo kombiji, večji karavani ali suvi.

Zakon natančno določa, kako mora biti takšno vozilo preurejeno (brez stekel zadaj, jeklena pregrada s tovornim prostorom ...), pri tej kategoriji so tudi posebnosti glede vodenja davčnih knjig v primeru zasebne uporabe, zato za družinske prevoze niso nujno dobra izbira. Poleg tega država zadnja leta zahteva dodatna potrdila, da se takšno vozilo dejansko uporablja za potrebe dejavnosti, zato lastnik do povračila DDV ni nujno upravičen.

Koliko torej lahko prihranimo, če uveljavljamo osnovne pravice z naslova velike družine?

Če vzamemo kot izhodiščno vozilo potniški kombi s sedmimi sedeži, kot je že omenjeni toyota proace verso (2,0 D-4D, euro 6), in družino s štirimi otroki, potem izračun kaže naslednje:

Povračilo DMV ob nakupu na vsaka 3 leta* ….  830 evrov

Letno plačilo vinjete …. 110 evrov

Plačilo letne dajatve …. 76,5 evra

Skupaj na leto: 463 evrov prihranka oz. okoli šest rezervoarjev goriva.

*velja že za družino s tremi otroki

andrej.leban@zurnal24.si