Avto
165 ogledov

Kakšen 4x4, mercedes ima 6x6

Mercedes-Benz G63 AMG
1/26
Mercedes-Benz AG
Mercedesov razred G je že sam po sebi prava zver, ki mu na terenu tako s sposobnostmi kot s ceno konkurira malo vozil. Bogatašem tudi to ni dovolj, zato bo nemški proizvajalec izdelal model s tremi osmi in šestimi pnevmatikami.

Eksotično vozilo bo z ekskluzivno ceno iskalo kupce med ruskimi oligarhi, novopečenimi kitajskimi milijonarji in arabskimi šejki. Proizvedli naj bi zgolj 30 primerkov.

Vozilo je narejeno na osnovi modela G320 CDI. Različico 6x6 so razvili leta 2011 za potrebe avstrijske vojske. Svojega izvirnika v dolžino prekaša za 1,1 metra ter četrt metra v širino in višino. Karoserija je od tal dvignjena kar za 460 milimetrov, kolesa pa merijo 37 palcev! Izboljšani model razreda G tehta 3.775 kilogramov.

Dizelski agregat za vojaške potrebe je odstopil mesto zmogljivejšemu AMG-jevemu 5,5-litrskemu V8 biturbo bencinskemu agregatu s 405 kilovati moči (544 KM) in 758 Nm navora. Moč se na podlago prenaša s pomočjo samodejnega menjalnika 7G-tronic. Prenos se na vse tri osi prenaša v razmerju 30:40:30, pogon pa je opremljen s petimi blokadami diferenciala, s čimer so omogočili neodvisno delovanje vsakega kolesa.

Šestmetrska "zver" z mesta do 100 km/h pospeši v šestih sekundah, najvišja hitrost pa je elektronsko omejena na 160 km/h. Tovarniško izmerjena povprečna poraba je 18 litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.