Avto
251 ogledov

Kandidat za izpit bo moral znati uporabljati navigacijo

Satelitska navigacija Profimedias
Kandidati za vozniški izpit bodo morali v Veliki Britaniji odslej znati uporabljati navigacijo, med izpitno vožnjo pa odgovarjati na določena vprašanja.

V Veliki Britaniji so objavili reformo pravil za opravljanje vozniškega izpita, ki so jo sicer napovedali že pred časom. V veljavo bo stopila 4. decembra letos. 

Po poročanju BBC je namen reforme, da bi kandidati med postopkom učenja šli skozi bolj realističen odraz razmer na cestah in bi se temu primerno znali tudi obnašati v prometu.

Tako bodo morali pred začetkom izpitne vožnje znati vnesti destinacijo v navigacijsko napravo in jo nato uporabljati, pri čemer bodo komisije dajale pozornost temu, ali spoštuje omejitve, ki jih prikazuje navigacija kot alternativo klasičnim prometnim znakom.

Med povsem neodvisno vožnjo v gostejšem prometu in ki bo trajala 20 minut oziroma še enkrat več kot doslej, bodo morali odgovarjati na določena vprašanja. Denimo pokazati, kje se vklopi katero pomagalo v avtu. Manevri parkiranja bodo predrugačeni, da bodo odražali realne ovire, ki se pojavljajo. 

"Testi morajo biti relevantni 21. stoletju," je dejal minister za transport Andrew Jones ob prestavitvi reforme. To velja tudi za uvedbo satelitskih navigacij. "Mladi vozniki morajo dokazati, da imajo ustrezne zmožnosti, da se spopadajo z novimi okoliščinami."

Spremembe so v Veliki Britaniji uvedli, ker želijo slediti spremenjenim vzorcem obnašanja voznikov, pa čeprav država že zdaj slovi kot prometno ena najbolj varnih evropskih držav. Več kot polovica tamkajšnjih avtov že ima navigacijo v avtih, na ta način pa želijo oblasti voznike učiti, kako se jo varno in pravilno uporablja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.