Avto
23647 ogledov

Razkrito, kje bodo potekala največja cestna dela v letu 2022

Delo na cesti Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Objavljamo seznam večjih gradbenih projektov, ki se bodo letos izvajali na naših avtocestah in državnih cestah. Marsikateri med njimi bo zahteval potrpežljivost voznikov.

Od upravljavca avtocestnega omrežja Dars in od Direkcije RS za infrastrukturo (Drsi), ki je odgovorna za državne ceste in železnice, smo pridobili podatke o najpomembnejših deloviščih letos. Predstavljamo jih v spodnjem zemljevidu, ob tem da so Darsovi projekti označeni z rdečo barvo, tisti od direkcije pa z modro. Nekateri navedeni projekti so se začeli izvajati že v lanskem letu in še trajajo, drugod pa je že vse nared, da bodo stroji prvič zabrneli v letošnji gradbeni sezoni.  

Spodbudno je, da se po obdobju, ko se je z vlaganji v državno infrastrukturo skoparilo in smo bili priča celo večletnim zaporam na nekaterih glavnih prometnicah, država v cestno infrastrukturo spet vlaga sredstva za obnovo in novogradnje.

V pregled niso vključene obnove in rekonstrukcije na lokalnih cestah, saj so te v pristojnosti občin.

 

Dars, ki skrbi za nekaj prek 700 kilometrov avtocest in hitrih cest ter povezovalne infrastrukture, bo letos v novogradnje vložil kar 74 milijonov evrov (lani 31), za obnovo obstoječih prometnic pa 75 milijonov (lani 68). Nadaljevali bodo izvajanje dveh ključnih projektov - izkopa druge cevi pod Karavankami in gradnjo 3. razvojne osi, ki pa dviga vse več prahu. Letos bodo gradili tako na severnem delu osi kot predvidoma že tudi na južnem delu, če bodo sodni postopki to dovolili. 

Na avtocesti med Domžalami in Ljubljano bodo predvidoma že vzpostavili prve kilometre tretjega voznega pasu, ki bo pomagal razbremeniti promet v konicah. Podobni načrti za primorsko vpadnico od Vrhnike proti prestolnici bodo morali počakati na dodatna dovoljenja. Letos je sicer predvidena še zadnja faza prenove severne ljubljanske obvoznice, večje preplastitve se obetajo tudi na gorenjskem, dolenjskem in štajerskem kraku, kjer bo še posebeni izziv prenova odseka pri Slovenskih Konjicah. Zatišje bo letos z deli na primorskem kraku, razen na hitri cesti skozi Vipavsko dolino. 

Leto za obvoznice

Direkcija za infrastrukturo, ki upravlja omrežje skoraj 6.000 kilometrov glavnih in regionalnih cest po državi, bo vanj za obnovo in novogradnje letos vložila skoraj 316 milijonov evrov. 2022 bo leto obvoznic, saj so jih že ali jih še bodo začeli graditi marsikje po državi: Hrpelje - Kozina, Tolmin, Železniki, Bled, Vrhnika, Kidričevo ... Izvajalo se bo tudi več velikih projektov izgradnje novih kolesarskih prometnic. Številni projekti se izvajajo v sofinanciranju z Darsom ali občinami, nekateri tudi s pomočjo sredstev iz evropskih skladov.

Glavnino denarja pa ne bo šlo v ceste, temveč v železnice. Direkcija bo letos kar 600 milijonov evrov namenila za posodobitev železniškega omrežja. Med drugim se bosta letos zaključila projekta nadgradnje proge Jesenice - Kranj in nadgradnje železniške postaje Grosuplje, med največjimi večletnimi projekti pa so nadaljevanje nadgradnje proge Maribor - Šentilj (skupaj 101 milijon), nadgradnja vozlišča Pragersko (skupaj 40 milijonov), nadgradnja proge Ljubljana - Divača (skupaj 672 milijonov), uvedba daljinskega vodenja prometa na relaciji Ljubljana - Zidani Most - Šentilj (180 milijonov) ...

Med na novo začetimi projekti pa bodo letos nadgradnja postaje v Domžalah, nove postaje Zbelovo, podvoza Ledina, dostopov na perone v Šentjurju in Zagorju ter nadgradnja območja ljubljanskih postaj.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 4
  • sandi76 10:19 16.januar 2022.

    Slovenija bi morala že zdavnaj zgraditi drugi krog okoli Ljubljane ter tretji vozni pas. Brez tega se bomo dušili naprej v prometu !

  • Avatar Ransniolla
    Ransniolla 23:56 15.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • djdj 18:20 15.januar 2022.

    Slovenske ceste so slabše in bolj luknjaste kot steze v Indiji. Pol leta nočejo popraviti luknje v velikosti kanalizacijskega jaška, čeprav se cestne službe tedensko vozijo na ogled... Vse je le "poflikano", kot vi se vozil po makadamu(še tam bi šlo hitreje).