Avto
833 ogledov

Kje in kdaj lahko motoristi brezplačno na poligonu osvežite svoje znanje?

Trening varne vožnje motoristov Saša Despot
Vsak motorist zna voziti motorno kolo, vendar to še ne pomeni, da ga zna tudi obvladovati. Tečaji varne vožnje za motoriste so pred začetkom nove sezone eden pomembnejših treningov za varno vožnjo z motociklom. Prav tako je pomembno ogrevanje na začetku motoristične sezone.

Še pred tem pa mora motorist poskrbeti za tehnično brezhibnost motornega kolesa in za popolno zaščitno obleko. To mora storiti v vsakem primeru, četudi se odpravi »le« na krajšo vožnjo.

"Na začetku sezone se morda marsikateri motorist premalo zaveda, da ni v tako dobri motoristični kondiciji, kot je bil ob koncu prejšnje sezone, zato svetujem, da temu primerno prilagodi dolžino vožnje," pravi inštruktor AMZS Vojko Safran.

Motoristi, vas avtomobilisti vidijo?

Pomembno je zavedanje, da je zima na cestah pustila posledice (poškodbe vozišča, na cesti so še lahko ostanki soli in peska), poleg tega so lahko ceste spomladi, še posebej v zatišnih legah, še vedno hladne in vlažne. Neupoštevanje voznih razmer in precenjevanje svojih sposobnosti lahko hitro vodi do nezaželenih posledic, na žalost tudi tragičnih. Motorist naj bo torej pri vožnji vseskozi pozoren na razmere, na druge udeležence in tudi na svoje psihofizično stanje. Mora pa tudi vedeti, da so se drugi udeleženci v prometu čez zimo odvadili prisotnosti motoristov, zato mora biti še toliko bolj previden in oblečen v čim bolj vidna oblačila.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prav tako je pomembno ogrevanje na začetku motoristične sezone. "Eden najboljših načinov za pridobitev ustreznih občutkov je vadba na poligonu, ki je temu namenjen, seveda pod vodstvom ustrezno usposobljenega inštruktorja. Tega se vse bolj zavedajo številni motoristi, ki se pri nas v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem udeležujejo programov za motoriste," pravi inštruktor.

Programi prilagojeni situacijam na cesti

Vojko Safran | Avtor: AMZS AMZS
Programi vožnje se med seboj razlikujejo, situacijsko pa se najbolj približajo tistim dogodkom in posledicam, ki se najpogosteje pripetijo na cesti v različnih pogojih in razmerah vožnje. Prav zato tem programom pravijo tudi test in trening vožnje.

Program za motoriste, ki traja devet ur, je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Tečaji so različni, od intenzivnega tečaja varne vožnje, nadaljevalnega tečaja varne vožnje, ogrevalnega tečaja varne vožnje do tečaja varne vožnje s sopotnikom ...

Vsak motorist zna voziti motorno kolo, a ...

"Vsak motorist zna voziti motorno kolo, vendar to še ne pomeni, da ga zna tudi obvladovati," pravi Safran in pojasnjuje, da se obvladovanja motornega kolesa lahko naučimo pod budnim očesom strokovno usposobljenega inštruktorja na za to primerni površini. Preizkušanje na cesti lahko hitro vodi v nesrečo, zato svetuje, da vozniki, ne le motornih, temveč tudi drugih vozil, to storijo v nadzorovanem in varnem okolju, kjer se naučijo pravilnih odzivov in ukrepov, še preden so z njimi soočeni v vsakdanjem prometu.

Prav zato v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem tako kot vsako leto tudi letos pripravljajo dan odprtih vrat, ki bo to nedeljo. "Motoristi se bodo s svojimi motocikli lahko zapeljali na poligon, kjer jih bodo inštruktorji varne vožnje seznanili, na kakšen način se izvajajo programi za motoriste. Imeli bodo tudi možnost testnih voženj z različnimi motorji po poligonu, vzporedno bodo potekale še različne delavnice na temo varne vožnje z motorjem.

"Pripravljamo tekmovanje v spretnostni vožnji, kjer na najboljše čakajo lepe nagrade. Tisti, ki bodo imeli željo, pa bodo lahko preizkusili tudi trial motorje," dodaja Safran. Prisotni bodo tudi izpitniki Agencije za varnost v prometu, ki bodo predstavili analizo najpogostejših napak, ki jih opažajo pri motoristih. 

Kje in kdaj lahko osvežite svoje znanje vožnje z motorjem?

Tudi pri Agenciji za varnost prometa svetujejo, da pred daljšo vožnjo osvežite spomin s treningom na poligonu ali s krajšo kondicijsko vožnjo. Pri AVP motoriste pozivajo, da se udeležijo preventivnih dogodkov, kjer lahko osvežijo svoje znanje in se pripravijo na motoristično sezono:

  • AMZS CVV Vransko: 2. april 2017.
  • Pagrat Krško Raceland: 8. april 2017
  • Poligon Blagomix Varna vožnja: 9. april 2017
  • ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna:  22. april 2017
  • CVV Ljubečna: 17. maj 2017
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.