Avto
12 ogledov

Kmalu avtomobil za slepe

V prihodnosti naj bi ob pomoči tehnologije na cesti za volanom sodelovali tudi s Žurnal24 main
Znanstveniki s tehnološke univerze v Virginii bodo še letos predstavili revolucionarni avtomobil za slepe. Leta 2007 so test opravili z odliko.

Do danes je bilo skoraj nepredstavljivo, da bi slep človek vozil avtomobil. S sunkovitim napredkom tehnologije pa bo tudi to v bližnji prihodnosti izvedljivo. Znanstveniki razvijajo vozilo z vgrajenimi senzorji, ki bodo slepe opozarjali na druge avtomobile in objekte v bližini. "Raziskujemo in razbili bomo mite. Verjamemo, da bodo slepi v prometu enako udeleženi kot vsi drugi," je prepričan predsednik Organizacije slepih v Virginii, ki je pred 10 leti prvi spregovoril o možnosti izdelave vozila za slepe.

Znanstveniki stavijo na visoko tehnologijo, vgrajeno v avtomobil, ki bo slepemu vozniku predvajala ukaze, kdaj je treba zavirati, spremeniti pas, se zaustaviti ali prehiteti vozilo. Podoben avtomobil so znanstveniki testirali že leta 2007 in doživeli velik uspeh. Največjo težavo še vedno predstavlja dejstvo, da bo treba javnost prepričati, da slepi v prometu ob pomoči tehnologije ne bodo predstavljali nevarnosti v prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.