Avto
6098 ogledov

Oprosti bugatti, ampak nekdo je hitrejši!

Koenigsegg agera RS Koenigsegg
To je bilo pa dobesedno hitro. Le nekaj tednov star rekord bugatti chirona v pospeševanju do 400 km/h in zaviranju, na katerega so bili tako ponosni, je že premagan.

Izzivalca, ki mu je to uspelo, ni tako težko uganiti - koenigesegg agera RS.

Bugatti je bil sila ponosen na dosežek svojega ambasadorja Juan Pabla Montoyje, nekdanjega dirkača f1 ter zmagovalca prestižnih dirk Indy 500 in Daytona 24 ur. Montoya je pred nekaj tedni uspel zverino chirona spraviti z ničle v dir do 400 kmh in nato znova ustaviti v pičlih 41 sekundah in 96 stotinkah. Izjemen rezultat in prav gotovo izjemen izziv za notranje organe. Rekord so pri Bugattiju z veseljem delili s svetom na najrazličnejše načine in se trkali po prsih, da so dobro unovčili W16 motor s kar 1.103 kW (1.500 KM). Za dosežek je avto potreboval 2,6 kilometra. Šlo je celo tako daleč, da so pri Bugattiju napovedali posebno "celebration" edicijo chirona z veliko številko 42 na nosu!

No, vse to je že zgodovina, kupci chirona "42" pa bodo morda zahtevali svoj denar nazaj. Koenigsegg agera RS je isti šprint in živalsko zaviranje opravil več kot pet sekund prej, v vsega 36 sekundah in 44 stotinkah!

Lastnik je želel samo vedeti, kako hiter je ...

Rekord je padel minulo nedeljo, 1. oktobra na ne ravno idealni in samo 2,8 kilometra dolgi stezi Vendel na Danskem, potem ko se jim zaradi slabega vremena "sfižil" prvotni načrt, da bi dosežek isti vikend postavljali na testni progi Papenburg v Nemčiji. Pri butičnemu švedskem proizvajalcu superšportnikov so se za test odločili potem, ko jih je k temu nagovoril ameriški lastnik nove agere RS, ker je želel primerjavo, kako hiter je njegov avtomobil v primerjavi z "drugimi proizvajalci."

Avto je bil sicer nov in je še čakal na izročitev novemu lastniku. Pred tem je na testu le enkrat dosegel hitrost 300 km/h. V skladu s protokolom je moral zato testni voznik Niklas Lilja postopoma večati končno hitrost po 10 km/h, dokler ni prišel do 400 km/h. In varno ustavil. Po natančno 2,441 kilometra.

Agera RS je bila tako hitra, čeprav ima "le" petlitrski motor V8 z 865 kW (1.176KM). Pri Koenigseggu so oziroma bodo izdelali 25 ager RS, ki dosežejo (teoretično) najvišjo hitrost 443 km/h.

Agera RS je sicer šele tretji v vrsti najbolj "norih" avtov, ki so jih izdelali pri Koenigseggu. Precej spremenenjeni unikatni derivat z imenom one:1 je močnejši in lažji ter bi lahko glede na posamezne meritve 0-400 km/h in 400 - 0 km/h isti test opravil v okoli 30 sekundah. Potem pa je tu še novi model regera, ki naj bi bila trenutno resnična svetovna kraljica pospeševanja. A bodo z uradnimi testi očitno počakali na pravo priložnost. Verjetno pa bodo potrebovali tudi izjemnega voznika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 22:14 06.oktober 2017.

    Škoda, da ni podatkov o masi obeh avtomobilov, da bi se človek malo poigral s fiziko energij...