Avto > Kombinirana
3371 ogledov

V Novi Gorici potnike prevaža prav poseben avtobus

Mercedes-Benz eCitaro Nomago
Nomago v Novi Gorici vključil električno vozilo v mestni potniški promet.

V mestni potniški promet Nove Gorice je bil vključen testni električni avtobus mercedes benz eCitaro. Vozilo poganjajo baterije prve generacije s skupno kapaciteto 243 kWh, s katerimi ima 14 ton težko vozilo 150 kilometrov dosega, skupno pa je potnikom na voljo 44 stojišč in 32 sedišč.

Google Maps Avto Navigacija odslej obvešča na prepolne avtobuse

Mercedes-Benz eCitaro | Avtor: Nomago Nomago

Električni avtobus bo na izbranih linijah mestnega potniškega prometa potnike prevažal do konca tedna, v tem času pa bodo potekala tudi intenzivna testiranja, katerih izsledke bo lahko Nomago prilagodil ostalim mestom, v katerih izvaja mestni potniški promet. »Verjetno ni več daleč dan, ko bomo vozila na fosilna goriva začeli v večji meri zamenjevati z vozili na alternativne vire energije. V Nomagu smo se že ob ustanovitvi odločili, da želimo biti vodilni tudi na področju zelene mobilnosti in v partnerstvu s številnimi razvojno naravnanimi občinami vztrajno stopamo po tej poti. Prehod se zagotovo ne bo zgodil čez noč, saj so potrebna še številna testiranja, potrebe med različnimi mesti in celo med posameznimi linijami znotraj mesta pa se lahko zelo razlikujejo. Zato naša zelena mobilnost v prihodnosti ne bo temeljila le na enem, temveč več različnih energetskih virih, kot so elektrika, zemeljski plin ali vodik,« je ob vključitvi električnega avtobusa v mestni potniški promet Nove Gorice povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago.

citroën ë-spacetourer Avto Električni dostavniki na pohodu

Mercedes-Benz eCitaro | Avtor: Nomago Nomago

V Mestni občini Celje Nomago mestni potniški promet izvaja z avtobusi, ki jih poganja zemeljski plin, v krožnem potniškem prometu v BTC City Ljubljana pa potnike prevaža popolnoma električno vozilo. »Za razvoj mobilnosti v Sloveniji bo zagotovo ključnega pomena, ali bomo znali povezati različne oblike mobilnosti in tako postaviti trdne temelje za mobilno prihodnost. Vsi trendi namreč kažejo, da pot do uspešnega javnega potniškega prometa leži v povezanosti različnih mobilnostnih rešitev,« je na predstavitvi, ki so se je udeležili tudi številni župani in podžupani primorskih in notranjskih občin, še povedal mag. Brataševec.

Avtobus je star 125 let Avto Avtobus je star 125 let

Mercedes-Benz eCitaro | Avtor: Nomago Nomago

Pri nesreči električnega BMW i3 so posredovali gasilci PGD Zreče Avto Zavarovalnice niso navdušene nad električnimi avtomobili

Medkrajevni potniški promet, mestni potniški promet, šolske in delavske prevoze bo Nomago v Novi Gorici do konca leta nadgradil še s sistemom Nomago Bikes. Nova Gorica in Šempeter - Vrtojba se bosta skupaj z italijansko Gorico tako pridružila Celju, Laškemu, Žalcu, Polzeli, Zrečam, Slovenskim Konjicam in Štoram, kjer Nomago Bikes že dopolnjuje dnevno mobilnost občanov in občank. Nomago Bikes bo v Mestni občini Nova Gorica zaživel pod imenom GO-KOLO, v okviru katerega bo na 8 postajališčih 64 priklopnih mest za 26 navadnih in 11 električnih koles, eno od postajališč pa bo tudi na območju občine Šempeter - Vrtojba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.