Avto
7123 ogledov

Konec nekega obdobja: Seznam proizvajalcev, ki so dizlom rekli ne

Dizelski avtomobili Epa
Zadnji avtomobilski znamki, ki sta se pridružila seznamu proizvajalcev, ki so dvignili roke stran od dizelskih motorjev v Evropi sta Suzuki in Mitsubishi.

Globalna anti-dizelska kampanja ima vse večji zagon. Po tem, ko so se proizvajalci vozil v ZDA množično odpovedali prodaji vozil z dizelskimi motorji, se val širi tudi v Evropo.

Porsche Avto Zaradi afere opustili dizelske motorje

Suzuki in Mitsubishi sta po pisanju specializiranih evropskih avtomobilskih medijev zadnji dve znamki, ki sta se pridružili številnim drugim, ki v Evropi ne bodo več ponujali vozil iz programa osebnih vozil z dizelskimi motorji. Mitsubishi bo sicer dizelski motor ponujal še pri svojem poltovornjaku L200. Pred tem sta to od Japonskih znamk oznanila tudi Nissan in Toyota, kjer bodo dizle obdržali zgolj za svoja vozila iz programa lahkih gospodarskih vozil in največji športni terenec land cruiser. Mazda za zdaj še vztraja, a so napovedali skorajšnjo predstavitev bencinskega motorja, ki bo omogočal vozne karakteristike in porabo goriva kot pri dizelskem motorju. Tudi Subaru še ponuja dizelske motorje.

Suzuki Vitara | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nissan qashqai Avto Učinkovito sredstvo, kako kupcem zasmraditi dizel

Od evropskih proizvajalcev se je za isti korak že pred nekaj meseci odločil Porsche, ki je dizelske modele zamenjal s hibridi. Tudi Volvo je pri novem modelu S60 umaknil dizelske motorje in najavil, da v prihodnje dizlov pri njih ne bo več. Vsi se z ukinitvijo dizlov ne strinjajo. Pri BMW so tako posebej poudarili, da ne razmišljajo o njihovi ukinitvi v bližnji prihodnosti.

Dizelski avtomobili Avto Ljudje se bojijo kupovati dizelske avtomobile

Celotna kampanja proti dizelskim motorjem se je močno občutila na prodaji dizelskih vozil v EVropi. Lani je samo v Nemčiji prodaja dizelskih vozil padla za 31 odstotkov, v Veliki Britaniji za 30 odstotkov. Posledično se je močno podražilo dizelsko gorivo. V njegov razvoj so proizvajalci derivatov v zadnjih letih vložili velika finančna sredstva, ki jih zdaj želijo dobiti nazaj. 

Mitsubishi Space Star | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bencinska črpalka Slovenija Dizel in bencin: Kaj takega se ni zgodilo že deset let

Porsche

Letos so ukinili vse dizelske različice. Osredotočajo se na hibride. 

Mitsubishi 

Dizla bo kmalu moč najti zgolj še pri poltovornjaku L200.

Suzuki 

Vse moči usmerjajo na bencinske modele. 

Volvo

Volvo bo kmalu ponujal le še bencinske in hibridne avtomobile.

Toyota

Toyota že leta v ospredje postavlja hibridno tehnologijo. Dizelske motorje bodo za zdaj obdržali samo pri modelih iz programa lahkih gospodarskih vozil in pri land cruiserju.

Komentarjev 4
  • simon65 22:34 05.november 2018.

    Wartburge in Trabante nazaj v proizvodnjo 😁

  • darko53 12:50 05.november 2018.

    Dizle ukinjajo večinoma tisti ki jih nikoli niso znali narediti.

  • milan63 10:32 05.november 2018.

    pri bmw ste vosli da vstrajate pri smrduharjih dizlov to so največji osneževalci ozračja zakon je hibrid in elektrika