Avto
34 ogledov

Ljubljana prvič na lestvici, pa že tik pod vrh

Kolesar
1/4
Copenhagenize Index
Najnovejša lestvica kolesarjem 122 najprijaznejših svetovnih mest slovensko prestolnico Ljubljana uvršča na visoko mesto, tudi pred Dunaj.

Cobengagenize index 2015 je najnovejša lestvica mest, v katerih je kolesarjem po mnenju avtorjev namenjen najbolj enakovreden status proti ostalim udeležencem v prometu. Lestvico vsako leto sestavi Cobenhagenize design company, ki je specializirana za urbano svetovanje v prid kolesarjem bolj prijazni infrastrukturi, pri čemer v svojih rešitvah zelo težijo tudi k antropološkim in oblikovalskim rešitvam.

Na vrhu tokratne lestvice ni večjih presenečenj, čeprav je danski Kobenhagen letos prehitel nizozemski Amsterdam kot kolesarjem najprijaznejše mesto na svetu. Tretji je sosednji Utrech, četrti francoski Strasbourg in na petem mestu še eno nizozemsko mesto, Eidhoven. 

Ljubljana - skorajšnji kolesarski biser

Med večimi presenečenji letošnje lestvice je prav gotovo Ljubljana, saj je kot najbolje uvščena novinka na lestvici uvrščena zelo visoko, kar na 13. mesto, s čimer je za tri mesta prehitela Dunaj in za štiri meta Pariz.

Pri ustanovi izpostavljajo, da je Ljubljana v zadnjem času naredila zelo veliko v prid kolesarjenju, tako s stališča nove infrastrukture kot različnih programov, denimo za izposojo koles. Kot še ugotavljajo, je trenutno v mestu dobrih 200 kilometrov posebnih prog za kolesarje, sprejete politike pa obetajo nadaljnjo spodbujanje vrtenja pedal in bodo Ljubljano v bodoče gotovo vodile še višje po lestvici najlepših svetovnih kolesarskih lokacij.

Ob tem v poročilu dodajajo, da sosednji prestolnici Zagreb in Budimpešta niti približno ne kažeta takšnih premikov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1