Avto
168 ogledov

Marca začne Volkswagen prijazno vabiti 34.291 lastnikov

Volkswagen EPA
Slovenski predstavnik podjetja Volkswagen je najavil, da se bo vpoklic prizadetih dizelskih vozil zaradi afere Dieselgate pričel s 1. marcem in bo trajal vse leto. Stranke bodo osebno povabljene na pooblaščene servise.

Pri podjetju Porsche Slovenija so na podlagi v četrtek odobrenega programa vpoklica, ki ga je kot pooblaščena institucija na ravni EU "požegnal" nemški urad za homologacije KBA, pojasnili nekaj podrobnosti, kako bo potekal vpoklic za 34.291 vozil znamk Volkswagen, Seat, Škoda in Audi, ki se po zbranih podatkih vozijo po Sloveniji. 

"Koncern Volkswagen je v zadnjem četrtletju leta 2015 izvedel intenzivne preizkuse predvidenih tehničnih rešitev in se pripravil na pozivno akcijo, v okviru katere bodo uvoznik Porsche Slovenija in pooblaščeni servisni partnerji marca 2016 začeli izvajati tehnične ukrepe na vozilih z dizelskimi motorji EA 189.

Koncern Volkswagen ocenjuje, da bo aktivno obveščanje strank za vse motorne različice potekalo celo koledarsko leto 2016. Upoštevati je namreč potrebno več avtomobilskih znamk koncerna, različne trge in modele, različne izvedbe motorjev in menjalnikov ter različna modelska leta.

Slovenski javnosti in našim strankam želimo sporočiti, da bodo glede na veliko število možnih omenjenih kombinacij pisno vabljeni v pooblaščene servisne delavnice postopoma skozi celo leto 2016.

Poskrbeli bomo, da bo čas, potreben za izvedbo servisnih ukrepov, za vse stranke čim krajši in da bo vsem strankam ponujena ustrezna brezplačna nadomestna mobilnost. Prav tako bo izvedba ukrepov brezplačna."

Kot je znano, so prizadeta vsa vozila z motorjem tipa EA 189, izdelana med leti 2009 in 2015. V to družino spadajo štirivaljni dizelski TDI motorji prostornine 2,0- in 1,6-litra ter trivaljni 1,2-litrski TDI.

Seznam prizadetih vozil v Sloveniji

- Volkswagen 22.085 (skupaj osebna in gospodarska vozila) (golf, jetta, beetle, tiguan, passat, sharan, caddy in amarok)
- Škoda 6.173 (roomster, octavia, superb)
- Audi 3.888 (A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 in Q5)
- Seat 2.145 (alhambra, altea, exeo, ibiza, leon, toledo)

V Nemčiji bodo vpoklic pričeli že v prihodnjih dneh, najprej pa bo na vrsti pick-up amarok, kateremu bo sledil passat.

Kot je znano, bo pri 2,0- in 1,2-litrskem TDI zadostovala nova programska koda, medtem ko bo pri 1,6 TDI motorju poseg nekoliko bolj zapleten, saj bo potrebno v cev dovodnega zraka namestiti še poseben usmerjevalnik. Po vpoklicu naj bi vsa prizadeta vozila ustrezala standardom glede izpustov zdravju zelo škodljivih NOx.

Pri VW zagotavaljajo, da bodo avtomobili po posegu ohranili tudi vse tehnične vrednosti glede moči in porabe, vendar pri potrošniških organizacijah napovedujejo skrbno spremljanje in nadzor popravkov. 

Kot je znano, so VW v ZDA zalotili, da ima v avtih vgrajeno posebno programsko kodo, ki je sposobna zavajati uradne teste na emisije. Škandal se je razširil na ves svet, skupaj je prizadetih 11 milijonov vozil, afera pa bo VW stala več milijard evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • SiByte 11:53 30.januar 2016.

    VW 4ever :)

  • bojovi 19:08 29.januar 2016.

    Jaz nimam VW niti pa ga ne mislim imeti, pa me je razočaral.