Avto > Mehanik leta
10059 ogledov

Če zagori lučka, takoj ustavite

Mercedes E Anže Petkovšek
Mercedes-Benz bo po svetu vpoklical več kot milijon vozil zaradi odkrite napake.

Pri Daimlerju, ki ima v lasti znamko Mercedes-Benz, so napovedali vpoklic zaradi odkritih težav z zračnimi blazinami. Dvom se je pojavil pri masni točki oziroma vzmeti v volanskem mehanizmu, ki, če poči, lahko posledično v skrajni situaciji sproži zračno blazino, kar je lahko za potnike nevarno.

"Pri nezadostni masni povezavi volanskega droga in istočasni okvari kontaktne vzmeti v volanu lahko zaradi elektrostatike pride do proženja airbaga," so ža žurnal24.si pojasnili pri uvozniku za znamko Mercedes, podjetu Autocommerce. A ob tem dodali, da avto vnaprej opozarja voznika na ukrepanje. "Proženje se lahko zgodi izključno, v kolikor je lučka za airbag že aktivna zaradi okvare kontaktne vzmeti volana in je stranka torej seznanjena z okvaro."

V primeru, da lučka za airbag gori, je torej potrebno avto ustaviti in poklicati Mercedesovega pooblaščenega serviserja. Avtomobili, pri katerih lučka med vožnjo ne gori, so povsem varni za uporabo, vseeno pa so se pri Daimlerju odločili za vpoklic. 

Volkswagen vpoklici Avto Če se ne boste odzvali vpoklicu, vam ne bodo registrirali avta

Vpoklic bo obsegal modele razredov A, B, C, E, CLA, GLA in GLC, ki so bili izdelani med novembrom 2011 in julijem 2017. Pooblaščeni servisi bodo povabili lastnike, naj se oglasijo pri njih, da bodo med postopkom zamenjali težavno vzmet. Celotni postopek naj bi trajal kakšno uro, seveda bo za lastnike zastonj, poroča Auto Express.

Za Slovenijo bodo podatki o številu vpoklicanih vozil na voljo v prihodnjih tednih, uvoznik bo sam obvestil stranke.

Pri Mercedesu pojasnjujejo, da napaka na zračni blazini nima povezave z znano afero japonskega proizvajalca Takata, ki je v minulih dveh letih povzročila vpoklic več milijonov vozil znamk Honda, Toyota, BMW in drugih. 

Glavnina vseh prizadetih vozil je bilo prodanih v Nemčiji in Veliki Britaniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Sorodne novice