Avto > Mehanik leta
84 ogledov

V znamenju avtonomne mobilnosti

Ekran na dotik Bosch
Štiriindvajseta Automechanika po vrsti je pripravila korenit vpogled v to, kako se avtomobilska industrija spreminja in kako se v ospredje zanesljivo prebijajo vse bolj povezani in avtonomni avtomobili, kar je tudi bilo bistvo teme »Tomorrow's Service & Mobility"«(Storitve in mobilnost prihodnosti), pod katero je potekala letošnja prireditev.

Na največjem sejmu neodvisnih dobaviteljev avtomobilske tehnike je letos sodelovalo rekordnih 4820 razstavljavcev iz 76 držav, ogledalo pa si ga je več kot 136.000 obiskovalcev in več kot 170 držav.

Poleg vse več impresivnih, med seboj povezanih pametnih avtomobilov, je bila ena najbolj vročih tem na letošnjem sejmu prizadevanje za zbiranje podatkov, ki so potrebni za delovanje povezanih avtomobilov. Frankfurtski sejem je zato lansiral novi format sejemske predstavitve, mednarodno popotniško razstavo Connected Mobility, ki je odšla na pot 15. septembra in se bo kmalu ustavila v Šanghaju na Kitajskem in Austinu v ameriški zvezni državi Teksas. V tem smislu je bil eden glavnih govornikov na sejmu tudi Chris Valasek, ki je postal znan potem, ko je vdrl v operacijski sistem Jeepa Cherokeeja, zdaj pa skrbi za varnostne rešitve pri Ubrovem središču za napredno tehnologijo. Valasek je v svojem nagovoru seveda izpostavil velik pomen varnega softvera v povezanih avtomobilih.

Povezljivost, digitalizacija in virtualna resničnost

Iz tega je izhajal tudi predsednik poprodajnega avtomobilskega sektorja pri Boschu, ki je komentiral razvoj pri popravilih in vzdrževanju vozil in poudaril, da so se poprodaja in servisne delavnice znašle na začetku novega obdobja, v katerem bo povezljivost imela ključno vlogo. Tudi zato so bile med pogovori na njihovem in razstavnih prostorih drugih podjetij v ospredju predvsem povezljivost, digitalizacija in virtualna resničnost.

Kot vedno doslej so tudi letos izbrali prejemnike nagrad za inovacije Automechanika Innovation Awards, ki jih je neodvisna žirija devetih strokovnjakov podelila za inovativne rešitve in v prihodnost usmerjene izdelke. Žirija se je odločala med 130 kandidati, med katerimi jih je bilo 58 iz Nemčije, 72 pa iz drugih držav, kar je pomenilo tudi 30-odstotno povečanje tujih kandidatov v primerjavi z zadnjim sejmom.

Prvič tudi zelena nagrada

Nagrade so podelili v osmih kategorijah: Parts & Components (deli in komponente), Electronics & Systems (elektronika in sistemi), Accessories & Customizing (dodatki in prilagoditve), Repair & Diagnostics (popravila in diagnostika), Repair & Manitenance (popravila in vzdrževanje), Management & Digital Solutions (upravljanje in digitalne rešitve), Car Wash, Care & Reconditioning (pranje avtomobilov, skrb in osveževanje) in OE Products & Services (OE produkti in storitve).

Žirija se je poleg tega odločila tudi, da letos prvič podeli zeleno nagrado Green Award za najbolj okoljsko vzdržno inovacijo v vseh kategorijah. Letos jo je prejel gumar Continental Reifen Deutschland GmbH za gumo WinterContact TS 850 P, ki je izdelana iz gume iz regratovega mlečka Taraxagum, ki je sicer tudi zmagovalka nagrade za inovacijo v kategoriji Accessories & Customizing.

Kategorija: Parts & Components
Roberst Bosch GmbH: M Li-Ion motociklistični akumulator (12 V akumulator za zagon LTX12-BS)
Ultra-lahek akumulator za motocikle z litij-ionsko tehnologijo. Zagotavlja štirikratno življenjsko dobo in veliko večjo odpornost na cikliranje od primerljivih svinčevih akumulatorjev. Zanesljivo deluje celo pri visokih temperaturah. Ne vsebuje kisline, je odporen pred puščanjem in ga je mogoče vgraditi v kateremkoli položaju. Ne potrebuje vzdrževanja.

Automechanika 2016 | Avtor: Bosch Bosch


Kategorija: Electronics & Systems
Obramba na krovu: PORTECTOR
PORTECTOR je profesionalno vgrajena in pred zunanjimi posegi varna naprava, ki preprečuje krajo vozila brez ključa. PORTECTOR preprečuje vsako nepooblaščeno komunikacijo z avtomobilskimi sistemi preko vmesnika OBD. Prilagojen je specifičnemu OBD-ju vsakega vozila posebej, zato obhod priključkov ni mogoč.

Automechanika 2016 | Avtor: OBD Protection OBD Protection


Kategorija: Accessories & Costumizing
Continental Reifen Deutschland GmbH: WinterContact TS 850 P z regratovo gumo Taraxagum
V sodelovanju z več partnerji je Continental razvil alternativo tradicionalnemu pridobivanju naravne gume. Taraxagum namreč izdelujejo iz korenine ruskega regrata. Tekalna površina gume WinterContact TS 850 P je povsem izdelana iz Taraxaguma.

Automechanika 2016 | Avtor: Continental Continental


Kategorija: Repair & Diagnostics
NGK Spark Plug Europe GmbH: NCEM (NTK Compact Emission Meter)
NCEM je najbolj kompakten in najlažji merilnik vsebnosti plinov na svetu. Podpira sisteme za testiranje motorjev in vozil in teste emisij v realnih pogojih. Njegove lastnosti: kompakten in lahek, lahka uporaba in hiter zagon, zunanji vir energije, 8 modulnih vtičnic za fleksibilno širitev funkcij, zbiranje podatkov s pomočjo pomnilnika USB.

Automechanika 2016 | Avtor: NGK NGK


Kategorija: Repair & Maintenance
CORGHI S.p.A.: UNIFORMITY
UNIFORMITY je prva naprava za nameščanje gume na platišče z diagnostično funkcijo. S pomočjo tlačnega valja in laserskih tipal zaznava napake na platišču in gumi in vulkanizerju pomaga med nameščanjem radialnih gum na platišča. S tem se odpravijo predvsem vibracije, ki izhajajo iz geometrijskih napak in napak v materialu gum.

Automechanika 2016 | Avtor: Uniformity Uniformity


Kategorija: Management & Digital Solutions
AVL DiTEST GmbH: AVL DiTEST Smart Service 4.0
Odpravite težave, še preden nastanejo – s pomočjo popolnoma novih storitvenih vmesnikov. Razvoj na področju mreženja med napravami pomeni, da je storitve mogoče redefinirati. Analiza podatkov o napravi zagotavlja produktno usmeritev, ki je povsem v skladu z zahtevami kupca.

Automechanika 2016 | Avtor: AVL ditest AVL ditest


Kategorija: Car Wash, Care & Reconditioning
WashTec Cleaning Technology GmbH: MultiFlex Side Washing System
MultiFlex Side Washing System se nagne nazaj, ko pere zadnji del avtomobila. Fleksibilno se prilagodi oblikam avtomobila in jih opere z največjim možnim stikom, vključno z območji pod zadnjimi krilci, vdolbinami v odbijačih in stebrički C.

Automechanika 2016 | Avtor: Washtec Washtec


Kategorija: OE Products & Services
VALEO: Valeo SCALA Laser scanner
Valeo Scala je prvi laserski skener za množično proizvodnjo avtomobilov. Tehnologija je ključni faktor za avtomatizirano vožnjo in deluje tako, da lasersko pregleduje okolico pred avtomobilom in z veliko gotovostjo zaznava ovire na poti.

Automechanika 2016 | Avtor: Valeo Valeo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.