Avto
12 ogledov

Mercedes, ki ga ženeta sonce in veter

Mercedes G koncept
1/5
Mercedes-Benz AG
Mercedes predstavlja koncept G-code, s katerim napoveduje še za stopnico manjšega križanca. Zaradi posebne zunanjosti za pogon izkorišča kar energijo sonca in vetra.

G-code so Nemci predstavili v svoji novi izpostavi za dizajn v Pekingu, kar ni presenečenje, saj je kitajski trg gonilo visokih dobičkov koncerna v zadnjem času, prav v tamkajšnjem glavnem mestu pa bo kmalu tudi eden največjih avtosalonov na svetu, kjer bo mogoče G-codea videti v živo.

G-code je po merah še manjši od modela GLA, ki je bil doslej najmanjši križanec znamke. Veliko uradnega o njem še ni znanega, Auto Bild pa poroča, da bo poseben zaradi svojega futurističnega izkoriščanja vira za pogon. Posebna "multivoltaična" tehnologija mikroskopsko majhnih fotocelic, ki prekrivajo barvo, namreč iz avtomobila ustvarjajo eno samo veliko sončno elektrarno. Ta ustvarja elektriko in tako pomaga poganjati elektromor, ki žene zadnji par koles. 

Elektriko dodatno ustvarja tudi gibanje podvozja in celo veter, ki pihlja prek površine, poroča nemški portal. Za vrtenje sprednjega para koles pa je zadolžen motor s turbino, ki kot gorivo uporablja vodik.

Konceptni avto je trivratnik in nima klasičnega B stebrička, tako da je vstopanje na enega od štirih sedežev čim lažje. Notranjost je sicer zelo minimalistična in futuristična. Med posebnosti, ki se jih na serijskem avtomobilu težko predstavljamo, je tudi barvno spreminjanje sprednjega dela. Maska motorja z matrico v obliki zvezd je namreč razsvetljena z LED diodami v različnih barvah. Ko avto počiva, mirno utripa modra barva, ko je v gibanju, se matrica oblikuje v obliko modrega tunela, ko se priklopi glavni motor, se celoten sprednji del obarva v rdečo.

Na uradne podrobnosti znamke glede pogona še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.