Avto
4251 ogledov

Z novim razredom B po nov rekord v prodaji Mercedesov v Sloveniji

Mercedes-Benz razred B
1/27
Gregor Prebil
Leto 2018 v Sloveniji je bilo najbolj uspešno leto za znamko Mercedes-Benz. Lani je bilo pri nas prvič registriranih 1397 osebnih vozil znamke Mercedes-Benz. Toliko jih ni bilo še nikoli, niti v zlatih letih 2007, 2008. Glavni prodajni adut je razred B. Ta je v novi generaciji zapeljal na slovenske ceste.

Mercedes Benz tudi globalno največje uspehe žanje prav na račun pestre izbire vozil v kompaktnem, cenovno najbolj dostopnem razredu vozil. Prodor proti vrhu prodaje med premijci se je začel ravno z razredom A in razredom B prejšnje generacije, ki sta dobila številne sorodnike, CLA in CLA shooting brake (oba prihajata letos na slovenski trg v novi generaciji), križanca GLA, razred A je na voljo tudi kot limuzina, letos prihaja še križanec GLB …

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Pri uvozniku za vozila Mercedes-Benz so nam ob predstavitvi novega razreda B pojasnili, da gre uspeh kompaktnega razreda pripisat tudi temu, da imajo njihova »mala« vozila vse, ali pa še več opreme kot njihova najbolj prestižna vozila v modelski paleti. Med drugim so prav v razred A, ki je bližnji sorodnik razreda B, prvič uvedli sistem pametne multimedije MBUX, ki se uči in se z njo lahko celo sporazumevamo, ko želimo z besednim ukazom določiti, kam bi se peljali ali da bi znižali temperaturo v vozilu.

Mercedes logotip Avto To se v 132-letni zgodovini Mercedesa še ni zgodilo

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Novi razred B torej prihaja v času, ko so enoprostorci na udaru popularnosti SUV vozil in križancev. Pri Mercedesu z novim B-jem stavijo z vsem kar ima že novi A, vendar pa so tudi pri B-ju dodelali dizajn, ki je veliko bolj atletski in malo celo kupejevski (koeficient zračnega upora so še zmanjšali na 0,24) s padajočo streho in ozkimi Multibeam žarometi LED z 18 posamično krmiljenimi diodami. Glavni oblikovalec pri Mercedesu Slovenec Robert Lešnik je tudi pri enoprostorcu z odvzemanjem linij pustil svoj prepoznavni odtis, zato so površine na boku veliko bolj gladke in elegantne. Zadnje luči LED so dvodelne, na vozilu je veliko kromanih dodatkov. Na splošno je bil velik poudarek na kakovostnih materialih, tako na zunanjosti kot v potovalni kabini, kjer so se osredotočili na povečanje uporabnosti prostora. 

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

V primerjavi z A-jem, B-ja ne bo težko prepoznati tudi zaradi tega, ker je sedežni položaj dvignjen za dodatnih devet centimetrov v primerjavi z razredom A, kar pomeni večjo preglednost za zunanjo okolico, bolj enostaven vstop in izstop iz vozila. Čeprav je namenjen vsem vrstam voznikov, pa vseeno pri Mercedesu računajo, da bo glavnina kupcev družine z enima ali dvema otrokoma, ki iščejo tudi bolj prostorno in prilagodljivo zadnjo klop ter pari v zrelih letih, ki bo možnosti občasno prevažajo vnuke.

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Prtljažnik je eden najbolj pomembnih delov enoprostorcev in prodajni adut v primerjavi s križanci. Pri B-ju je prvič na na voljo z električnim odpiranjem, ali s tipko iz vozila, tipko na ključu ali prostoročno z zamahom noge pod zadnji odbijač. Prtljažnik je večji na račun daljšega medosja in meri 455 litrov. Tudi na račun zadnje klopi, ki je z mislijo na udobje bolj položna in po novem serijsko deljiva na tri dele (40:20:40, prej je bila deljiva le dvodelno. Od sredine leta bo zadnja klop opcijsko vzdolžno pomično za 14 centimetrov, kar pomeni, da bo možno prtljažnik povečati za dodatnih 250 litrov na 705 litrov, pri čemer bo še vedno omogočeno sedenje trem osebam na zadnji klopi; Dno prtljažnega prostora je v vsakem primeru ravno in prilagodljivo, tudi nakladalni rob je nižji kot prej, pri Mercedesu pa pravijo, da brez težav vanj vstavite kar cel otroški voziček.

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz razred B PRVA VOŽNJA Avto Mercedes razred B: Enoprostorec novega časa

Potovalno kabino so prvič opremili z določenimi funkcijami za udobje, kot so hlajenje in masaža sedežev, ambientalna osvetlitev (možno je izbirati med 64 barvami), več je odlagalnih površin po kabini, zaščitni znak vseh Mercedesov (tudi v programu gospodarskih vozil) je digitalizacija. Serijsko ima lahko B dva povezana 7-palčna zaslona, opcijsko pa 10,25 palčna, volan s polji na dotik, glasovno upravljanje …

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Od sredine leta 2019 bo na voljo tudi sistem uporabe kretenj. Deluje s pomočjo kamere v stropu, ki prepozna voznikovo in sovoznikovo roko. S pomikom roke navzgor lahko enostavno brez dotikanja prižgemo bralno lučko, nastavimo radijsko postajo … 
Tako kot A ponuja nabor asistenčnih sistemov enakovreden najdražjim Mercedesom. Novost je asistent za prepoznavanje premikajočih objektov ob zapuščanju voznega pasu, ki tudi zavira, če opazi nevarnost trčenja ali če zadremamo, kamera bere prometne znake in prepozna omejitve, asistent za bočni veter uravnava kolesa tako, da je vožnja bolj varna. Kamera in radar v optimalnih razmerah vidita 500 metrov daleč, avto pa na jasno označeni cesti vozi do 30 sekund sam, nato z glasnim piskom opozori, da moramo prijeti volan; Aktivni zavorni asistent ne opazi le vozil, ampak tudi kolesarje in pešce. Do 50 km/h lahko varno zaustavi tudi pred pešcem, če mu pride na pot.

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz razred B Avto Poleti prihaja povsem nov Mercedesov SUV za množice

Novost je 360 stopinjska kamera, samodejno parkiranje ne samo vzvratno ali bočno, ampak tudi s sprednjim delom naprej. Aktivni asistent za mrtvi pa deluje tudi tri minute po tem, ko izklopimo motor: za preprečitev morebitne nesreče s kolesarjem, če bi odprli vrata in ga ne bi opazili;

V motorni ponudbi najdemo osem pogonskih izvedb. To so dizelski in bencinski prisilno polnjeni štirivaljniki z zmogljivostjo od 85 kW (116 KM) do 165 kW (224 KM), ki so opremljeni s tehnologijami in sistemi za še manjšo porabo goriva in izpuste emisij. Novost je 8-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik 8G-DCT. Sredi leta lahko pričakujemo novi vstopni motorni izvedenki tako na bencinski kot na dizelski strani (B 160, B 160 d), jeseni priključni hibrid (B 250 e Plug-in Hybrid), konec leta pa še nekatere nove motorne različice. 

Mercedes-Benz razred B | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Mercedes-Benz AMG A 35 Avto Mercedes pripravlja povsem nov razred vozil, imenoval se bo O

Cene na bencinski strani za model B 180 se začnejo pri 25.870 evrih z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in pri 28.410 evrih za dizelski B 180d s samodejnim menjalnikom (kasneje bo na voljo tudi z ročnim menjalnikom.

Komentarjev 1
  • maresem 09:05 18.februar 2019.

    Bolj neokusne armature niso mogli naredit. Še Z-101 je imela boljšo.