Avto
1042 ogledov

Radikalne spremembe do leta 2037

Prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche si je v družbi nemške kanclerke Angela Merkel Žurnal24 main
Karizmatični vodja Daimlerja Dieter Zetsche je v nedavnem odmevnem pogovoru poudaril na kakšni prelomnici je avtomobilska industrija in svet na sploh. Spremembe v naslednjih 20 letih bodo radikalne.

Nadvlada Googla pri uvajanju informacijskih vsebin v avtomobilih današnjega in jutrišnjega dne je očitno zaskrbela tudi najbolj vplivne proizvajalce avtomobilov. Karizmatični vodja Daimlerja Dieter Zetsche je v nedavnem intervjuju poudaril da bi se morali avtomobilisti bati Tesle, Appla in Googla.

Na konferenci, na kateri je govoril so sodelujoči izpostavili še kar nekaj radikalnih sprememb, ki čakajo svet do leta 2037. Programska oprema naj bi tako že v petih do desetih letih tako napredovala, da bo ogrozila tradicionalno industrijo, kot jo poznamo danes. Uber je zgolj programsko orodje, nima v lasti avtomobilov, pa so kljub temu največje taksi podjetje na svetu. Enako velja za Airbnb, ki je največje hotelsko podjetje, pa čeprav v lasti nima ene same nepremičnine. 

Umetna inteligenca. "Računalniki se eksponentno izboljšujejo in razumejo, kaj želimo. Letos je tako računalnik premagal najboljšega Go igralca, to je kar deset let pred rokom, ki so ga napovedovali."

Google avto Avtonomna vozila Avto Avtonomna vozila imajo veliko slabost

Sodelujoči v razpravi izpostavljajo še nekatere zanimive dejavnike, ki bodo močno vplivali na svet v naslednjih 20 letih:

- V ZDA mladi odvetniki ne dobijo zaposlitve. IBM Watson vam v 90 odstotkih pravilno svetuje v nekaj sekundah. Odstotek uspešnih nasvetov pri ljudeh je zgolj 70 odstotkov. Torej, če študirate pravo, odnehajte. V prihodnosti bo 90 odstotkov odvetnikov manj. Ostali bodo le še specialisti.

- Watson prav tako svetuje pri diagnosticiranju raka, štirikrat bolj natančno kot to zmore človek.

- Facebook ima aplikacijo, ki prepoznava obraze ljudi bolje, kot to zmore človek.

- Leta 2030 bodo računalniki postali pametnejši kot ljudje.

- Avtonomna vozila: Leta 2018 bodo po javnih cestah zapeljala prva avtonomna vozila. Okoli leta 2020 bo prišlo do velike spremembe v avtomobilski industriji. Potreb po lastništvu avtomobila ne bo več. Avtomobil boste poklicali s pomočjo mobilnega telefona, pojavil se bo na vaši lokaciji in vas odpeljal, kamor boste želeli. Ne boste potrebovali parkirnega mesta, plačali boste zgolj za prevoženo razdaljo, pri tem pa boste počeli, kar boste želeli.

Najboljši za volanom Kaj je to volan? Avto Neavtonomni avtomobili bodo čez 20 let kot konji

- Zaradi avtonomnih vozil naši otroci nikoli več ne bodo potrebovali vozniškega dovoljenja.

- Avtonomna vozila bodo imela velik vpliv na mesta. Imeli bomo 90 do 95 odstotkov manj vozil. Parkirišča bomo lahko spremenili v zelene parke.

- vsako leto v prometnih nesrečah umre 1,2 milijona ljudi. Na 100 tisoč prevoženih kilometrov se zgodi ena smrtna nesreča. Z avtonomnimi vozili se bo povprečje dvignilo na eno tako nesrečo na 10 milijonov prevoženih kilometrov. To bo na leto rešilo več kot milijon življenj.

- Večina avtomobilskih podjetij bo bankrotirala. Tradicionalna avtomobilska podjetja želeijo izdelovati boljše avtomobile, medtem ko imajo tehnološka podjetja (Tesla, Apple, Google) revolucionaren pristop in izdelujejo računalnike na kolesih.

- Številne inženirje pri Audiju in Volkswagnu je na smrt strah Tesle.

Avtonomna vožnja Nemčija odprla vrata Avto Nemčija kot prva evropska država odprta za avtonomna vozila

- Zavarovalnice se bodo znašle v velikih težavah zaradi drastičnega padca prometnih nesreč in škodnih primerov. Zavarovanje se bo pocenilo za 100-krat. Model zavarovanja avtomobila bo izumrl. 

- Spremenil se bo trg nepremičnin. Če vam ne bo treba voziti avtomobila, boste lahko v njem delali. Zato se bodo ljudje pripravljeni voziti v službo tudi iz bolj oddaljenih krajev.

- Elektirčni avtomobili bodo začeli prevladovati leta 2020. V mestih bo manj hrupno, saj motorji e-vozil ne bodo oddajali zvoka. Električni avtomobili bodo postali neverjetno poceni in čisti. 

Komentarjev 2
  • Avatar Lion007
    Lion007 14:40 26.julij 2017.

    Samovozečnost prepovedati po celem svetu.

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:33 26.julij 2017.

    Ne vem o čem sanja ta direktor samo to kar je govoril se ne bo doseglo v 100 letih, ne pa 20ih. Svojega fička ne zamenjam za nobenega samovozečega. Nikoli!!!