Avto
4113 ogledov

Ministrstvo glede novih obdavčitev: "Absolutno neresnično"

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri obdavčitev davki davek Andrej Leban
Potem ko je v četrtek obilo prahu dvignilo opozorilo prodajalcev vozil, da vlada snuje velike zaostritve glede lastništva avta, se je danes odzvalo ministrstvo.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so četrtkove navedbe Sekcije za motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, da je v pripravi zakonodaja, ki bo ljudem na različne načine otežila uporabo osebnih avtomobilov, označila za "absolutno neresnične."

"Prav tako je neresnična trditev, da bo ministrstvo do leta 2025 odločilo o prepovedi prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih vozil," pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Bojan Kumer. Ob tem obžalujejo, da se je debata o tako pomembni temi začela z "napačnimi interpretacijami."

"V teku je posodobitev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), pri čemer je trenutno v posvetovanju z javnostjo dokument, ki ga je pripravil konzorcij institucij NEPN. Gre sploh za prvi dokument, ki je namenjen javni razpravi o posodobitvi NEPN, ta pa mora biti sprejet in predložen Evropski komisiji do 30. junija 2024," pojasnjujejo ozadje in časovnico na ministrstvu ter ob tem poudarjajo, da dokumenta niso pripravili na omenjenem ministrstvu.

"Izpostavljamo, da gre za dokument, ki je podlaga za javno razpravo o tem, kako bomo do leta 2030 in s pogledom do leta 2040 okrepili ambicioznost Slovenije na področju energetske in podnebne politike. Vsebuje analize in scenarije možnih ciljev, s katerimi bi Slovenija izpolnila nacionalne, mednarodne in EU zaveze. Na področju prometa dokument v fazi posvetovanja podaja več različnih možnih ukrepov, ki vodijo v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, vendar pa jih ne izbira, še manj pa določa."

"Na področju prometa dokument v fazi posvetovanja podaja več različnih možnih ukrepov, ki vodijo v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, vendar pa jih ne izbira, še manj pa določa."

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Časovnica glede NEPN pravi, da se bodo konkretnejši ukrepi oblikovali v drugi polovici letošnjega leta, pričakujejo pa tudi "aktivno in korektno" sodelovanje s strani zainteresiranih deležnikov.

"Na nas je, da skupaj poiščemo ustrezne in predvsem družbeno široko sprejemljive rešitve. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je tako trenutno v fazi pripravljanja strokovnih podlag in izvajanja širokih javnih posvetovanj."

Na ministrstvu še opozarjajo, da je energetska in podnebna politika v naslednjem desetletju ena najpomembnejših tem v naši družbi. 

Kaj je NEPN

Nacionalni energetski in podnebni načrt je najpomembnejši nacionalni dokument, ki določa pot zelenega prehoda v naši državi. Dodatne informacije o trenutnem stanju priprave Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta so na voljo tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Interceptor 20:23 21.april 2023.

    Vlada pleše tako kot EU zapoveduje. Ampak EU je trenutno precej oddaljena od realnosti. Bomo znali ubrati pravo, srednjo pot, ki upošteva naše potrebe? Ali pa bomo slepo sledili fatalistom, ki nas vodijo v pogubo.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 16:39 21.april 2023.

    SDSsovska banda je v polni ofenzivi, nadaljuje s podtikanji in lažmi, Rupar, je v nizkem štartu, Vili se pripravlja na novo vlogo....Keri kreteni ;))

  • tomi67 13:43 21.april 2023.

    Pač je bila vržena ena kost za glodanje, očitno ne po naključju. Čeprav pri naši prvoaprilski vladni sestavi in prvoaprilski sestavi državnega zbora nikoli ne veš, ali gre za zapoznelo prvoaprilsko novico, ali pa so se zjutraj malo predozirali in jim je zašpilalo.