Avto
149 ogledov

Mobilni telefon na ušesu zaščitni znak slovenskih voznikov in voznic

Telefon in vožnja Profimedias
Policisti so v preventivni akciji s sloganom Vozimo pametno! zaradi uporabe telefona med vožnjo oglobili skoraj štiri tisoč voznikov in voznic. Telefoniranje za volanom je več kot očitno nacionalni šport.

Policisti so v času med 16. in 29. januarjem letos poostreno nadzirali, ali med vožnjo vozniki uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo
voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Natančneje, policisti so ugotovili 4.304 kršitve. V 3.997 primerih so izdali plačilni nalog, 327 voznikov pa so opozorili.

Če se želite pogovoriti, ustavite vozilo na varnem mestu

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujejo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom oziroma opravljate pogovorov, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Policisti še svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.


 
Komentarjev 5
  • wolf.ata 22:26 12.julij 2017.

    prostoročno in ni noben problem,če pa to prepovejo,potem treba prepovedati potnike-pogovor z njimi v avtu,vse policijske,prva pomoč,gasilci,vse to je treba prepovedati v tem primeru,se pravi prostoročno lahko nujni pogovor in čim krajši in vse službe naj tudi imajo prostoročno,pika,vsi ostali,ki ...prikaži več pa z tel. na ušesu vozijo po par deset km,tem pa kazen odvzem vozniške na licu mesta,pa da vidimo ali bodo še klicarli

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:25 02.februar 2017.

    Njega bo Baba jaga vzeva,bavka ne jemlje vseh čudakov???

  • OneCent 05:57 02.februar 2017.

    A te ni že bavka vzeva?!