Avto > Na Štrom
7560 ogledov

Avtomobili po poti letal?

Toyota
Toyota ima patent, ki bi rešil težavo električnih vozil, ki kilometre stran od najbližje polnilne postaje obtičijo s prazno baterijo.

Električni avtomobili imajo še vedno krajši doseg v primerjavo s klasičnimi avtomobili z motorji na notranje zgorevanje. To ne bi predstavljalo težav, če bi bila na voljo zadostna polnilna infrastruktura. Če ostanete na cesti z izpraznjeno baterijo kilometre stran od najbližje polnilne postaje, je to težava. Toyota jo želi rešiti. Japonci so v patentni urad vložili projekt avtonomnega vozila, ki bo oskrbovalo voznike v stiski, lahko pa bi točil tudi običajno gorivo. Kako naj bi deloval?

Zavore KAR MED VOŽNJO Avto Mercedesi bi kar med vožnjo hladili ali ogrevali pnevmatike

Kot je opisano v patentni prijavi, sistem od kupca, ki je v stiski, prejme zahtevo za polnjenje baterije. Vse, kar mora lastnik vozila storiti, je navesti znamko avtomobila in kraj, kjer se je ustavil. Nato se sistem samodejno odloči, katero floto avtonomnih vozil za „polnjenje goriva“ mu pošlje. To določijo glede na svojo lokacijo in in vrsto avtomobila, avtomobil pa se na pomoč pripelje samostojno, brez voznika.

Honda NSX HONDA Avto Honda načrtuje 11-stopenjski menjalnik

Ko je na cilju se vozilo za "polnjenje" postavi v zahtevani položaj, s pomočjo senzorjev razdalje se samodejno poveže z izpraznjenim električnim avtomobilom. Da bo sistem pomoči čim bolj učinkovit, lahko zagotovi storitev polnjenja za več avtomobilov na eni poti. Nato se vrnite v bazo, da napolni baterijo.

Porsche boxster Avto Porsche patentiral novo vrsto airbaga

Iz dokumentov je razvidno, da kupcu med celotnim postopkom ne bi bilo treba niti izstopiti iz vozila. Za pravilno delovanje pa bi bili potrebni standardizirani rezervoarji za gorivo in polnilna vrata v vseh avtomobilih, ki jih podpira ta sistem. Po navedbah Toyote ni razloga, da se proizvajalci avtomobilov ne bi srečali s tem vprašanjem.

Ročni menjalnik Patent Avto Toyota patentirala menjalnik za telebane

Rešitev, ki jo je Toyota opisala v patentni prijavi, ni pomembna samo za pozabljive voznike, temveč tudi za avtonomna vozila. Naslov patenta (avtonomno polnjenje in polnjenje avtonomnih vozil) pomeni, da bi lahko v avtonomnih avtomobilih sistem deloval tudi med vožnjo. To lahko primerjamo z oskrbo letala z gorivom v letu. Avtomobili zato ne bi izgubljali časa za polnjenje.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:26 27.december 2020.

    Ali pa prevoz in pomoč z droni ?