Avto > Na Štrom
1803 ogledov

BMW gre na vodik

BMW i Hydrogen NEXT BMW
BMW je predstavil prve podrobnosti o pogonu na gorivne celice, ki bi ga lahko že leta 2022 videli v majhni seriji avtomobila BMW i Hydrogen NEXT na osnovi križanca BMW X5.

Nekateri se še spominjamo, da je bil BMW pred leti že trdno na poti uporabe vodika kot pogonskega goriva za motorje na notranje zgorevanje, vendar se je koncept na koncu izkazal za slepo ulico. Zdaj gredo očitno v drugo smer, pri čemer že od leta 2013 sodelujejo s Toyoto, ki je že zelo napredovala na tem področju. Predvidevajo, da bodo novo tehnologijo v večji seriji ponudili v drugi polovici desetletja.

REPORTAŽA Avto Za vse več BMW-jev je dobro doma imeti polnilno postajo

BMW i Hydrogen NEXT | Avtor: BMW BMW

BMW-jev šef razvoja in raziskav Klasu Froehlich je povedal, da bi pogon na gorivne celice lahko dolgoročno postal četrti steber njihovih pogonskih sklopov, predvsem, ko gre za višji segment križancev z oznako X.

125 kilovatov

Pri BMW-ju navajajo, da bodo njihove gorivne celice imele moč 125 kilovatov, za njihovo oskrbo z vodikom pa bo poskrbljeno s šestimi kilogrami vodika, ki bo pod tlakom 700 barov shranjen v dveh posodah. S tem naj bi avtomobilu zagotovili zadosten doseg v vseh vremenskih pogojih.

Dokaz Avto Z električnim smo hoteli na Vršič in vmes storili napako

toyota mirai, gorivne celice, toyota, toyota adria Kaj smo ugotovili? Avto Je to res prihodnost? Vozili smo avto na vodik

Gorivne celice bodo napajale litij ionsko baterijo, ki bo motorjem BMW-ja i Hydrogen NEX zagotovila sistemsko moč 275 kilovatov. Neposredno nad elektromotor bodo sicer gradili tudi posebno baterijo, ki no zagotovila dodatno dozo dinamike med prehitevanji ali hitrimi pospeševanji.

Manjka infrastruktura

Froelich je sicer pred časom povedal, da so avtomobili z gorivni mi celicami še daleč od komercialnega uspeha, saj so dvakrat dražji od enakovrednih električnih, hkrati pa je v zaostanku tudi vzpostavljanje infrastrukture in proizvodnje vodika. Dodal je še, da je razvoj avtomobilov z gorivnimi celicami trenutno tam, kjer so bili baterijski električni avtomobili pred desetimi leti.

BMW i Hydrogen NEXT | Avtor: BMW BMW

toyota mirai, gorivne celice, toyota, toyota adria, vodikova družba Kaj moramo vedeti? Avto Vozili smo avto na vodik, kaj moramo vedeti?

Zato je na trgu malo avtomobilov s pogonom na gorivne celice. V bistvu lahko iz glave naštejemo le tri serijske, toyoto mirai, hondo clarity in hyundai nexo, ki jim lahko dodamo še maloserijski mercedes GLC F-CELL.

Hyundai nexo Avto Hyundai predstavil tehnološkega zastavonošo

BMW i Hydrogen NEXT | Avtor: BMW BMW

Komentarjev 1
  • matjaz18 09:06 03.april 2020.

    Če že želite "zeleno"... mislim, da je to edina prava rešitev. Dokler ne bo avtov na "zrak" bodo samo alternative folilnim gorivom. Elekto fosilci mislim, da nimajo šans..