Avto > Na Štrom
11457 ogledov

Domače električne polnilnice bodo obvezne

Električna polnilnica Andrej Leban
Združeno kraljestvo bo prva država na svetu z obvezno domačo polnilnico.

Vlada Borisa Johnsona namerava vpeljati zelo ambiciozno pravilo, da bo morala prav vsaka nova stavba, ki bo namenjena bivanju, za pridobitev uporabnega dovoljenja imeti lastno električno polnilnico.

Po poročanju otoških medijev bo Združeno kraljestvo postala prva država na svetu s takšno ureditvijo, ki naj bi pripomoglo k hitrejšemu prehodu v brezemisijski transport.

Domače polnilnice sicer ne bodo obvezne za tiste nove domove, ki nimajo lastnega parkirnega mesta. Bo pa vlada investirala v projekte brezžičnega polnjenja in polnilnih mest v obliki uličnih stebričkov, ki bi se dvignili iz pločnika. 

Angleži so si že tako postavili enega najbolj ambicioznih načrtov, po katerem bodo prenehali s prodajo konvencionalnega pogona pri avtomobilih že do konca tega desetletja.

Slovenija ima na deklarativni ravni podobne časovne ideje o ukinitvi prodaje termičnega pogona, a glede ukrepov s področja nujno potrebne polnilne infrastrukture močno zaostajamo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • david193 09:19 28.november 2021.

    Ma naj že nehajo posiljevat s to elektriko ker niti slučajno ni uporabna niti brezemisijska, sam avto ja, zadaj pa termoelektrarna s precej velikim dimnikom. Drug problem je polnjenje ker niti slučajno ne bo dovolj polnilnic za vse avtomobile. Ttretje ...prikaži veče je čas polnjenja. Če se boš odpravljal nekam dlje boš pol dneva čakal da napolniš avto, pa ne zaradi počasnega polnjenja, ampak ker verjetno ne boš takoj na vrsti. Naj se raje bolj posvetijo vodiku, ki ga napolniš kot bencin in gremo naprej🤷

  • tlacan 20:11 27.november 2021.

    Torej; če živiš v mestu in nima parkinga pa je obvezen dizel, ker drugače nimaš kje polnit, bencin ima malo manj Co2 a ima pa še vedno precej strupov v izpušnih plinih.

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 16:49 27.november 2021.

    Dokler se bo 2/3 električne energije na svetu proizvajalo iz fosilnih goriv, bodo imeli tudi električni avti emisije!