Avto > Na Štrom
1109 ogledov

Največji električni enoprostorec pri nas

mercedes-benz EQV 300
1/21
MatijaJanežič
Daimler je z začetkom leta v Slovenijo pripeljal svojo prvo veliko novost tega leta, veliki električni enoprostorec oziroma velikoprostorec mercedes-benz EQV 300, poleg njega pa še lahki gospodarski kombi mercedes-benz eVito.

Na spletni predstavitvi so poudarili, da je mercedes-benz EQV 300 za zdaj največji električni enoprostorec, ki ponuja bolj ali manj enake možnosti uporabe kot konvencionalno gnani mercedes-benz razred V. Od njega ga bomo ločili predvsem po drugačni maski in specifičnih oznakah, prav tako pa tudi po loputi priključka za polnjenje na levi strani prednjega odbijača.

mercedes-benz EQV 300 Avto Vozili smo povsem električni Mercedesov velikoprostorec

mercedes-benz EQV 300 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Proizvajalec izpostavlja, da bo njihov novinec namenjen predvsem prevoznikom z okoljsko dojemljivimi in občutljivimi potniki, ki jim doslej niso mogli ponuditi vožnje v takšnem vozilu. Njihova prednost bo tudi v tem, da bodo lahko peljali v središča tistih mest, ki vse bolj omejujejo dostop avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Po drugi strani bo zanimiv tudi za zasebnike, ki iščejo okolju prijazno električno vozilo s prostornostjo in uporabnostjo velikega kombija.

Mercedes EQA PREMIERA Avto Mercedes predstavil kompaktni električni EQA

Mercedes-benz eVito bo po drugi strani namenjen operaterjem prevozov s »shuttli«, taksistom, flotam hotelov v središčih mest in podobnim uporabnikom, ki so jim pomembne ničelne emisije in dostop do mestnih središč, vozilo pa ima možnost prevoza do devetih oseb.

mercedes-benz EQV 300 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kombi za hotelirje

Idealna stranka v Sloveniji je denimo ljubljanski hotel, ki potrebuje električno vozilo za prevoze gostov po Ljubljani in okolici ter do letališča Brnik in nazaj. Kot zanimivost povejmo, da za Veliko Britanijo pripravljajo tudi različico s kratko medosno razdaljo, ki je sicer drugje ne bo in bo neposredno tekmovala s tradicionalnimi londonskimi taksiji. Mercedes-benz eVito bomo prepoznali predvsem po oznakah »electric«.

BMW iX Avto BMW nam je razkril avto prihodnosti, ki v Slovenijo prihaja še letos

Kakšne so torej temeljne značilnosti mercedesa-benza EQV 300 in eVita? EQV 300 je na voljo z največ osmimi, eVito pa z največ devetimi sedeži. Oba preko sprednjih koles poganja elektromotor z največjo močjo 150 in stalno močjo 70 kilovatov, ki se napaja iz baterije s kapaciteto 90 kilovatnih ur, ki zadostuje za več kot 350 kilometrov vožnje v skladu s ciklusom WLTP, na hitri 110-kilovatni polnilnici pa se v dobre tričetrt ure napolni od 10 do 80 odstotkov kapacitete. Oba avtomobila sicer zagotavljata kar pet stopenj rekuperacije elektrike in v najvišji omogočata tudi vožnjo zgolj s pedalom za plin.

mercedes-benz EQV 300 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Mercedes-benz EQV 300 bo v Sloveniji na voljo za najmanj 77.277 evrov, eVito pa za najmanj 69.937 evrov, kar velja za različici z medosno razdaljo, ki pri razredu V velja za srednjo. Za avtomobil z daljšo medosno razdaljo bo treba odšteti še dodaten tisočak. Slovenski uvoznik pričakuje, da bodo letos prodali okoli deset primerkov, v prihodnjih letih pa naj bi jih bilo več, k čemur bo pripomoglo tudi omejevanje vožnje v mestnih središčih.

dacia spring electric Električna dacia Avto Prva električna Dacia: znani so "konji" in kilometri

mercedes-benz EQV 300 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

volkswagen ID.3 Avto V Slovenijo je pripeljal prelomni volkswagen
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.