Avto > Na Štrom
594 ogledov

Subaru predstavlja prvi električni avtomobil

subaru solterra
1/15
Subaru
Subaru je predstavil svoj prvi električni avtomobil. Imenuje se solterra, kar je skovanka iz sol in terra, latinskih izrazov za sonce in zemljo.

Električni križanec, pri Subaruju prihod dokončne serijske različice napovedujejo za poletje 2022, bo po velikosti blizu današnjemu foresterju, v njegovih bolj naostrenih potezah, pa lahko vidimo, da je v bistvu skupni izdelek s Toyoto oziroma je nastal pod taktirko Subarujeve partnerice.

Toyota bZ4X Avto Pred vrati novi Toyotin SUV

subaru solterra | Avtor: Subaru Subaru

Solterra je namreč preoblikovana in preimenovana toyota BZ4X, ki so jo v predserijski prototipni obliki, tako kot velja za solterro, predstavili pred dobrim tednom dni, in tudi podatki o njenih lastnostih so bolj ali manj enaki. Dimenzije so natanko enake, saj v dolžino meri 4,69, v širino 1,86  v višino pa 1,65 metra, medosna razdalja pa meri 2,85 metra.

subaru impreza WRX STI Avto Avto, o katerem so sanjali številnic Slovenci

Dva pogonska sklopa

Solterra je nastala na Toyotini električni platformi e-TNGA, ki jo pri Subaruju imenujejo e-Subaru, in tudi pogonski sklop je enak, oziroma sta dva, s prednjim in štirikolesnim pogonom. Različica s prednjim pogonom bo opremljena s 150-kilovatnim elektromotorjem, štirikolesno gnana pa bo imela dva elektromotorja s skupno močjo 160 kilovatov. Posamično bosta razvijala po 80 kilovatov moči, torej bosta drugačna od elektromotorja v različici s prednjim pogonom.

subaru solterra | Avtor: Subaru Subaru

Podatkov o zmogljivostih sicer niso objavili, a sklepamo lahko, da so enaki kot pri toyoti BZ4X, torej šibkejša različica do 100 kilometrov na uro pospeši v 8,4, močnejša pa v 7,7 sekunde. Je pa znano, da bo tudi v solterri za zalogo elektrike skrbela litij-ionska baterija s kapaciteto 71,4 kilovatne ure, ki bo zadostovala za 530 oziroma 460 kilometrov vožnje. Tudi subarujeva baterija se bo lahko na polnilnici z enosmernim tokom polnila z močjo 150 kilovatov, kar pomeni, da bo do 80 odstotkov kapacitete napolnjena v dobre pol ure.

Subaru BRZ Premiera Avto Novi subaru BRZ za stare užitke

subaru solterra | Avtor: Subaru Subaru

Terenska tehnika

Pri Subaruju pravijo, da bo tudi solterra AWD, tako kot drugi njihovi modeli, opremljena z njihovim učinkovitim sistemom za nadzor nad štirikolesnim pogonom X-mode, ki bo izboljšal njeno vedenje na neurejenih podlagah. Dodali ji bodo tudi funkcijo »Grip Control«, ki ji bo omogočila vožnjo pri konstantni hitrosti med stabilizacijo vozila na grobih podlagah. Solterra bi torej lahko bila v skladu z znamkino filozofijo tudi izven urejenih cest precej zmogljiv avtomobil.

subaru outback Avto Subaru je pomladil svojega zastavonošo

subaru solterra | Avtor: Subaru Subaru

Bokserski motor je star 100 let Avto Bokserski motor je star 100 let
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.