Avto > Na Štrom
2990 ogledov

Tavascan prihaja leta 2024

Cupra tavascan
1/9
Cupra
Cupra je predstavila svoj najnovejši model - tavascan. Drugi povsem električni model znamke na trg prihaja leta 2024.

V Berlinu je Cupra končno predstavila serijsko različico tavascana, ki naj bi še pospešila elektrifikacijo mlade španske znamke pod okriljem Seata. S 4,64 metra dolžine in medosno razdaljo, raztegnjeno na 2,77 metra, je to nov SUV iz koncerna Volkswagen, ki naj bi od poletja 2024 v prodajnih salonih stal ob prvem električnem modelu znamke Cupri Born. Neuradno, kot navaja Automobilwoche, se bodo cene začele nad 50 tisočaki.

Cupra tavascan | Avtor: Cupra Cupra

Tavascan je še en otrok postavljen na VW-jevo platformo za povsem električna vozila MEB, a gredo Španci po svoji poti. Medtem ko tehnologija prihaja iz Wolfsburga in dizajn iz Barcelone, bodo križanca s 540-litrskim prtljažnikom izdelovali v Anhuiju na Kitajskem.
In še nekaj je drugačno, poudarja šef znamke Wayne Griffiths: "Na trgu imamo številne povsem racionalne električne modele vozil," s čimer namiguje, da avto izstopa iz zdaj že množice električnih vozil, tudi tistih iz skupine Volkswagen. Griffiths je ob razkritju tavascana dejal, da so že leta 2019 imeli vizijo, da ponovno razmislijo o e-mobilnosti: "Svetu smo želeli pokazati, da so e-avtomobili lahko zabavni in seksi, da imajo lahko odličen dizajn in so hkrati športni na edinstven način. Takrat so bile to morda le sanje. Toda s cupro tavascan so se naše sanje uresničile.”

Cupra tavascan | Avtor: Cupra Cupra

Tavascan je tehnični sorodnik pravkar predstavljenega limuzinskega ID.7, ki smo ga na Žurnal24 spoznali na svetovnem razkritju v Berlinu. Baterijo s kapaciteto 77 kWh po zagotovilih tovarne omogoča doseg do 549 kilometrov, polnilna zmogljivost pa je bila povečana na 200 kW. Zmogljivi so tudi električni motorji, ki ponujajo 284 KM oziroma 340 KM. Zaslon zabavno-informacijskega sistema meri kar 15 palcev.

Cupra tavascan | Avtor: Cupra Cupra

Pri Cupri poudarjajo dinamično plat električnega križanca. Pospešek od 0 do 100 km/h je 5,6 sekunde. O največji hitrosti na premieri niso želeli govoriti.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.