Avto > Na Štrom
2675 ogledov

Tudi pri nas lahko že naročite Teslin avto z le polovico volana

Tesla model X
1/12
Tesla
Elon Musk trdi, da ima z različico plaid najhitrejša serijska avta v pospeševanju na svetu v svojih kategorijah. Imata le pol volana in kino zaslon.

Pri Tesli so že pred nekaj meseci napovedali novo kraljevsko različico za model S z neverjetnimi pospeški, ki se bo imenovala plaid. Med drugim so jo izdatno testirali na Nürbergringu. Zdaj so razkrili vse podrobnosti, tudi to, da bo svojo plaid različico dobil še model X in s tem postal najhitrejši križanec na štirih kolesih.

Zdaj že priletna model S in X sta dobila dobršno injekcijo adrenalina, tudi znotraj sta precej drugačna, pravzaprav podobna vozilu za pot med zvezde. Prve fotografije iz Tesle namreč kažejo, da imata avta le polovico običajnega volana, saj manjka celotni zgornji del. Prav tako boste zaman iskali ročico za smernike, voznik jih bo aktiviral prek volana. V nasprotju z manjšimi Teslinimi modeli bosta S in X ohranila ločen voznikov 12-palčni zaslon. 

Tesli pa imata tudi nov, kar 17-palčni "kino" sredinski zaslon z resolucijo 2.200 x 1.300 točk in drugačno ureditvijo uravnavanja klimatizacije. 

Zadaj je prav tako zaslon, računalnik avta pa omogoča, da lahko med vožnjo s "kateregakoli sedeža" brezžično igrate igre.

Glavna novost pri različici plaid pa je pogon. Vgrajeno ima drugačno baterijo, po zaslugi katere in ob pomoči treh motorjev bo lahko avto do hitrosti 100 km/h pospešil v 2,1 sekunde, kar je po trditvah Elona Muska v svoji kategoriji model S najhitrejši serijski avto na svetu. Za kratek čas bo lahko kombinacija motorjev na vsa štiri kolesa kanalizirala kar za 750 kilovatov moči (1.050 KM).

Tesla model S | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model S | Avtor: Tesla Tesla

Najvišja hitrost bo kar 322 km/h, doseg z enim polnjenjem pa 628 kilometrov. Komur to ne bo dovolj, bo lahko izbral različico plaid+ z dosegom 840 kilometrov.

Pri križancu model X zmogljivosti ne bodo kaj dosti zaostajale, pospešek bo 2,6 sekunde, kar ga bo menda postavilo povsem na vrh zmogljivih suvov. 

Oba avta sta dobila tudi blažje zunanje popravke, predvsem v smeri boljše aeorodinamike.

Elon Musk je objavil tudi ceno za oba avta, ki ju bodo začeli v posodobljeni tovarni v Freemontu dobavljati v marca. Tesla model S plaid v slovenskem konfiguratorju Tesle stane od 116.990 evrov naprej. Različica plaid+ bo stala od 140.990 evrov. Za model X plaid bo cena od 119.990 evrov.

Kdaj bodo isto notranjost dobile tudi druge različice modela S in X, v tem trenutku ni znano.

Tesla model X | Avtor: Tesla Tesla
dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.