Avto
104041 ogledov

Nadzornik vinjet: Gospod, prihaja še 7 položnic za 300 evrov

Plačilo kazni vinjeta Dars Žurnal24
Čeprav avto ni bil last našega sogovornika in ta sploh ni vedel, da avto, ki ga najema, nima vinjete, je s strani Darsovega nadzornika prejel nalog za plačilo 300 evrov kazni. Odgovoren je voznik, ne lastnik avtomobila.

Sogovornika so ob izvozu z avtoceste ustavili Darsovi nadzorniki, ki so prepoznali, da najeti avtomobil nima vinjete. Čeprav avto ni bil njegova last in je bil del večjega voznega parka, voznik tudi ni vedel, da avto nima vinjete, je s strani Darsa prejel kazen v višini 300 evrov, oziroma 150 evrov, če poravna znesek v osmih dneh. Da je bilo presenečenje še večje, so mu Darsovi nadzorniki dejali, da so isti avto brez vinjete posneli še sedemkrat in za vsak posnetek sledi nova kazen.

Avto so kamere ujele še sedemkrat

Kot nam je povedal upravitelj voznega parka, se je zgodila človeška napaka in avtomobil res ni imel vinjete. Avto se je brez vinjete po Sloveniji vozil tri mesece, v tem času pa so ga Darsove nadzorne kamere na cestah, ki zahtevajo uporabe vinjeto, posnele še sedemkrat, zato bodo, kot so nam zatrdili, s strani Darsa dobili še sedem kazni, vse v višini 300 evrov.

DARS vinjeta vinjete cestninski nadzor cestnina | Avtor: Anže Petkovšek Dars Anže Petkovšek

Vinjeta vožnja avtocesta promet Slovenija Že januarja velike spremembe na avtocestah

Kot so nam še zatrdili (ime podjetja hranimo v redakciji), bi, če bi vedeli, da avto nima vinjete, poravnali že prvo kazen in kupili vinjeto, tako pa bodo morali zdaj plačati skupaj kazen v višini 2.400 evrov, oziroma pol manj, če bo kazen plačana v osmih dneh. Zaupali so nam tudi, da so jim na Darsu pojasnili, da je največja možna skupna kazen 4000 evrov.

Sami se morate pozanimati ali ima najeti avto vinjeto

Zakaj je kaznovan voznik in ne podjetje, ki ima v lasti vozilo, smo želeli preveriti pri Darsu. Zadeva je namreč zelo pereča, saj gre za vozila, ki jih fizične osebe dobijo s strani servisov kot nadomestna vozila, tudi rent-a-car vozila itd. Zanimalo nas je tudi, zakaj obvestila o prekršku ne pridejo do lastnika vozila prej, v tem času, pa se nevede nabere večje število kazni.

Darsgo Dars odgovarja Avto Izpoved voznika tovornjaka o 1.000 evrih kazni

Na Darsu se striktno držijo Zakona o cestninjenju (ZCestn), kjer piše, da se lahko slikovno gradivo hrani 20 dni. »V tem času je treba uvesti postopek o prekršku (poslati plačilni nalog ali poziv lastniku vozila), drugače se slikovno gradivo briše,« so nam odgovorili na Darsu, kjer se držijo tudi člena zakona, da kazen dobi voznik vozila in ne podjetje, ki je lastnik vozila. »Zakon določa, da obveznost plačila cestnine pri cestninjenju glede na določen čas uporabe cestninskih cest nastane z vstopom vstopa vozila do 3500 kg največje dovoljene mase (NDM) na cestninsko cesto. Vsak novi vstop na cestninsko cesto predstavlja nov prekršek. Teh je lahko več v enem dnevu. Maksimalno globo za prekrške storjene v teku določa zakon. Postopek je odvisen od lastništva vozila. Če je lastnik pravna oseba, se jo pozove, da sporoči, kdo je vozil (če tega ne stori, se kaznuje njeno odgovorno osebo). Če je lastnik fizična oseba, se izda plačilni nalog lastniku,« pojasnjujejo na Darsu, kjer dodajajo, da je dolžnost cestninskega zavezanca, da za uporabo cestninske ceste izpolnjuje obveznost, torej uporablja elektronsko vinjeto za določen cestninski razred.

Plačilo kazni vinjeta Dars | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za prekršek zaradi uporabe cestninske ceste brez veljavne e-vinjete tako odgovarja posameznik in ne pravna oseba, kar pomeni, da se je tudi pri najemu avtomobila treba vedno pozanimati ali ima avto vinjeto in v ta namen zahtevati tudi dokaz o tem. Na Darsu pravijo, da vsak kupec e-vinjete vedno prejme potrdilo o njenem nakupu, na katerem so razvidni podatki o registrski označbi, državi registracije, cestninskemu razredu in datumom veljavnosti. »Na podlagi potrdila o nakupu e-vinjete je tako vedno mogoče preveriti, ali je plačana pravilna cestnina za registrske oznake.«

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Nova aplikacija Avto Toliko voznikov brez e-vinjete so že ulovili v nekaj dneh

Veliko napak pri vnosu podatkov za e-vinjeto

Na Dars-u pravijo, da se dogaja, da vozniki napačno vnesejo podatke in, da tudi zaradi tega na dom dobijo plačilne naloge. Podatkov, koliko je takih primerov ne morejo pridobiti, zato pa so nam pojasnili, da preko vloženih zahtev za sodno varstvo na izdane plačilne naloge in pozive ocenjujejo, da je bilo do zdaj okoli 500 primerov. Do 15. maja 2022 je bilo sicer prodanih skupno nekaj več kot 2 milijona e-vinjet.

DARS vinjeta vinjete cestninski nadzor cestnina Pozor Avto Novost pri nakupu e-vinjete

Dodatno so nam še pojasnili, da je treba ločevati med postopkom plačila cestnine in prekrškovnim postopkom zaradi prekrška uporabe cestninske ceste brez veljavne elektronske vinjete. Pri vsakem postopku je določeno, kakšni akti se izdajajo (račun, plačilni nalog), kdo je zavezanec oziroma kršitelj, njihove dolžnosti ter kakšna so pooblastila cestninskih nadzornikov, policistov in finančnih inšpektorjev pri obravnavi teh postopkov (prepoved nadaljnje vožnje ali lisičenje, zavarovanje izvršbe z začasnim odvzemom listin). Vse postopke in pooblastila določata Zakon o cestninjenju (in Splošni akt o cestninjenju) in Zakon o prekrških.

Komentarjev 35
  • zdrej 22:30 22.maj 2022.

    DARS kazen za malomarno delo. Nič manj kot 500.00€, direktor pa 50.000€ ker niso sposobni poslat kazni v treh mesecih!! Sicer bi pa bilo smiselno, da se v takih primerih da manjša kazen vozniku kazen recimo 50€ (25€) in lastniku ...prikaži veču obvestilo z enako drago "storitvijo". Drugič pa na polno.

  • LolekinBolek 16:20 22.maj 2022.

    Kako mora biti odgovoren voznik? Saj vinjeto potrebuje vozilo, ne šofer !

  • jakec1575 11:33 22.maj 2022.

    Zakon je zrel za ustavno presojo. Saj ze z eno kaznijo pokrijes celoletno vinjeto. Sporno je tudi da poleg kazni moras za nazaj kupiti vinjeto. To je kot da bi moral za neplacanje parkirnine poleg kazni placati se parkinino. Preprican ...prikaži več sem, da bojo doloceni cleni zakona padli na ustavnem sodiscu, saj ogrozajo socialno varnost in nekatere druge pravice drzavljanov.