Avto
79 ogledov

Naši mladi vozniki so se izkazali

Best young driver tekmovanje
1/7
AMZS
Svoje veščine dokazali na Poljskem.

Na nedavnem mednarodnem izboru FIA Best Young Driver so se slovenski tekmovalci zelo dobro izkazali. Tekmovanje se je zaradi lanskega pandemičnega leta izvedlo za leto 2020 in 2021 hkrati, na obeh pa so naši tekmovalci krojili vrh. 

Zmagala sta voznika iz avstrijskega in poljskega avto-moto kluba. Matej Gorjan pa je bil tretji najboljši med tekmovalci za leto 2020, medtem ko sta med tekmovalci za leto 2021 drugo oziroma tretje mesto zasedla Žiga Žgur in Neca Galičič.

Best young driver tekmovanje | Avtor: AMZS AMZS

Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali letošnja zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter tretjeuvrščeni Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa lanska zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej Gorjan, tretjeuvrščenega Toma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Pomerili so se z vrstniki iz gostiteljice Poljske, Avstrije in Bolgarije. 

"Boj za zmago je bil izjemno napet, kar je razvidno tudi iz rezultatov - razlike med najboljšimi voznicami in vozniki so bile zelo majhne in o zmagi so resnično odločale malenkosti. Vsekakor pa je slovenska ekipa zmagovalka glede na timski duh in vtis, ki smo ga naredili na Poljskem."

Erik Logar, vodja AMZS ekipe

Vaje so bile enake za vse tekmovalke in tekmovalce, zasnovane pa so bile na način, da so morali pokazati znanje nudenja prve pomoči ter vozniške veščine in spretnosti. O najboljših v Evropi je tako odločalo nudenje prve pomoči ponesrečencu, reševanje situacije zanašanja vozila, slalom na različnih voznih podlagah, asimetrični vzvratni slalom s pomočjo kamere in menjava kolesa na avtomobilu.

AMZS je leta 2017 obudil izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, ki ga je prvič organiziral leta 1993. Ideja je zelo hitro prerasla slovenske okvirje. Po vzoru AMZS najboljše mlade voznike izbira vse več evropskih avtomobilskih klubov. Leta 2019 je bil v Sloveniji prvič organiziran mednarodni izbor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.