Avto
27 ogledov

Nemški čudež: z litrom goriva bi lahko prevozili 11 tisoč kilometrov

Tufast eco
1/6
Tufast-eco
Najučinkovitejše električno vozilo na svetu porabi tako malo električne energije, da bi lahko z ekvivalentom litrom goriva prevozili pot dolgo 11 tisoč kilometrov.

Električno vozilo TUFast eLi14 so leta 2014 v osnovi razvili študenti Tehnične univerze v Münchnu. Takrat za popularno svetovno tekmovanje Shell Eco Challenge.

Zdaj so ga sedanji in nekdanji študentje še dodatno izboljšali. Njihov cilj je namreč vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Nadgradili so sistem nadzora elektromotorja, tuljave so narejene iz srebra, nadeli so mu lažja platišča, kolesni ležaji pa se lahko pohvalijo z ultra nizkim kotalnim uporom.

Povprečna poraba  0,009 l/100 kilometrov

Vozilo so testirali v Audijevem razvojnem centru in na testni stezi tudi postavljali svetovni rekord v učinkovitosti električnega avtomobila. Pod budnim očesom komisije iz Guinnessove knjige rekordov.

Po 25 prevoženih kilometrih je bil rezultat navdušujoč - 1232 km/kWh. Izračun je pokazal, da bi dosežena poraba električne energije, pretvorjena v porabo z 95-oktanskim gorivom, pomenila, da je TUFast eLi14 porabil 0,009 l/100 kilometrov. To pomeni, da bi s samo enim kWh energije lahko vozilo prevozilo 1.000 kilometrov poti, kar je ekvivalent skoraj 10.956 kilometrom z litrom 95-oktanskega goriva.

Komentarjev 2
  • dimnikar 17:43 01.avgust 2016.

    dej preber najprej clanek, to je elektricno vozilo, pretvorba v fosilno gorivo je tu samo zaradi lazje predstave neukim - očitno spodletel poskus.

  • allstarr111 14:11 01.avgust 2016.

    Mah jest jim od afere dieselgate ne verjamem ama nič več, ne morjo izboljšat že tako nizke porabe na ne vem kolk nižje, edino če se zlažejo in taka napihnejo svoj balonček, posledica tega je da folk raje kupuje to ...prikaži več znamko vozil, in tudi delnice takoj zrastejo. To je edino kar je, drugega efekta tako in tako ni, pa tud preverit ne moremo, kako npr. bi lahko nek portal kot tale, preveril resničnost take zgodbe, razen da piše na internetu in je na ytube, praktično do ostalih podatkov posameznik ali celo organizacija ne more.