Avto
146 ogledov

Nestrpna vožnja - začnimo pri sebi

Agresivna vožnja Shutterstock
Raziskave dokazujejo, da nestrpnost neugodno vpliva na varnost v cestnem prometu in s povzročanjem stresa tudi na naše zdravje. Pomembno je poznati načine za obvladovanje stresa v prometu in primerne odzive v različnih primerih nestrpnosti.

"Povozi jezo – vozi strpno!" je pobuda, s katero želijo v Citroënu opozoriti na negativne učinke nestrpnosti v prometu in pozvati javnost (posameznike, medije in pristojne ustanove) k aktivnemu reševanju težave. S tem namenom so 13. april razglasili za svetovni dan strpne vožnje.

Kaj je nestrpnost v prometu?

Med dejanja nestrpnosti v cestnem prometu štejemo aktivno izražanje nespoštovanja drugih udeležencev v prometu, npr. grožnje in žalitve, izražene s kretnjami rok, hupanjem ali glasnimi verbalnimi opazkami, namerna vožnja preblizu drugemu udeležencu ali celo telesno nasilje.

Nestrpnost v cestnem prometu (ang. road rage) je pojav, ki je tesno povezan s hitrim in stresnim načinom življenja, zato je najbolj prisoten prav v urbanih območjih zahodnega sveta. Še posebej pereč problem predstavlja za ljudi, ki velik del dneva preživijo v avtomobilu, npr. na poti v službo in iz nje. V stresni tekmi s časom neprijetne reakcije udeležencev v prometu še dodatno obremenjujejo, s tem pa povečujejo tudi verjetnost za impulzivne, neustrezne reakcije do drugih udeležencev. In krog stresa je sklenjen. Povečan stres tako pomeni tudi povečano nevarnost v prometu.

 Kako lahko ustavimo nestrpnost v prometu?

Pri Citroënu pravijo, da je treba začeti pri sebi in s tem drugim pokazati, da se strpnost obrestuje. Le s skupnimi močmi je možno spremeniti cesto v prijaznejše in varnejše okolje za vse.

Osnovna pravila za strpnost v prometu:

- Bodimo spoštljivi do drugih udeležencev v prometu. Nekateri se v prometu znajdemo bolje kot drugi.
- Bodimo razumevajoči. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake.
- Upoštevajmo prometne predpise.
- Na provokacije se ne odzivajmo agresivno.
- V napetih položajih poskusimo ohraniti mirno kri.
- Pomagajmo drug drugemu.

Komentarjev 4
  • vzev 18:24 06.april 2016.

    Sam če kdo ne spelje pri zeleni luči in enkrat pritisneš na hupo, še ne pomeni, da se jeziš na nekoga. Temveč ga samo opozoriš, da naj spelje.

  • nergač 09:30 06.april 2016.

    ko se zvečer v mraku iz ljubljane odpeljejo množice pisarniških žensk ima vsaka druga telefon v roki zadaj pa pamža v otroškem sedežu in čveka in čveka in čveka in se ne premakne.....kako se pa temu reče?

  • crniovcar 09:03 06.april 2016.

    samo sam pri sebi preklinjam na take voznike.ni hupanja ni geste,groženj