Avto
1075 ogledov

Neverjetno, a resnično - kolesarju brez čelade kazen, tistemu na mopedu ne!

peš cona Anže Petkovšek
Saj ni res pa je - luknja v zakonu omogoča, da policist kaznuje mladoletnega kolesarja brez čelade, voznika mopeda do 25 km/h pa očitno ne more.

Zaradi nedoslednosti v zakonodaji imajo tisti vozniki mopedov do 25 km/h, ki jih brez čelade ustavijo policisti, trenutno dobre možnosti, da se kazni izognejo. 

Po poročanju časnika Dnevnik je celjsko višje sodišče na drugi stopnji pritrdilo ugotovitvam provstopenjske odločitve sodišča, ki je ocenilo, da mladoletnik sploh ni storil prekrška, ker se je na mopedu do 25 km/h vozil brez čelade. Policisti so mladoletnika ustavili 10. marca letos. Ker je bil brez čelade, so mu sklicujoč se na člen Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o obvezni nošnji čelade na mopedu, spisali obdolžilni predlog za 120 evrov. Novela Zakona o pravilih cestnega prometa namreč od lanskega novembra pravi, da morajo kolesarsko čelado nositi vsi kolesarji, mlajši od 18 let, kolesarsko ali motoristično čelado pa tudi vozniki mopedov, ki ne presegajo 25 km/h.

A očitno popravki niso bili spisani dosledno, saj je je sodišče na prvi stopnji ugotovilo, da popravljeni zakon sploh ne predpisuje sankcije za kategorijo mopedov do 25 km/h, zato tudi vožnja brez čelade zanje ne more biti prekršek. Enako je sedaj ugotovilo še višje sodišče, potem ko se je policija na prvostopenjsko odločitev pritožilo. Pri policiji namreč menijo, da je zakon v 34. členu, tretjem odstavku, ki navaja kategorije voznikov z obvezo nošnje čelade, dovolj jasen, drugi odstavek glede voznikov počasnejših mopedov pa da govori le o izbiri kategorije čelade.

A sodniki za zdaj menijo drugače, kazen bi morala biti izrecno navedena tudi za mopede do 25 km/h, ki imajo na izbiro dve vrsti čelade. "Tretji del pravnega pojma prekrška je tudi sankcija, ki mora biti za vsak prekršek posebej tudi predpisana, kajti brez predpisane sankcije ni prekrška," po poročanju Dnevnika piše v obrazložitvi presoje sodnega senata celjskega višjega sodišča.

Policija bo kazni pisala še vsaj do odločitve vrhovnega sodišča

Na policiji so za Dnevnik pojasnili, da trenutno še niso spremenili kaznovalne politike in da bodo še naprej pisali kazni ter za mladoletne voznike obdolžilne predloge, pa čeprav sodba iz Celja daje pritožnikom velike možnosti, da bodo takšne kazni v primeru pritožbe zavrnjene.

Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer opozarjajo, da v času sprejema popravkov zakonodaje pravna služba ni imela pripomb, bodo zaprosili vrhovno državno tožilstvo, naj slednje kot pristojna inštitucija na vrhovno sodišče poda zahtevo za varstvo zakonitosti. Če se bo to uresničilo, bo torej o spornem 34.členu moralo odločati še vrhovno sodišče. Na ministrstvu popravkov zakonodaje, da bi izrecno omenjali tudi kazen za "25-tice," za zdaj ne predvidevajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 08:15 02.julij 2017.

    Se popolnoma strinjam. Še več – po mojem bi morali motoristom, ki vozijo motorje nad 50 ccm in hitrost nad 80km/h, prepovedati uporabo čelad. Ali ni bolje, da se divjak ubije, še preden koga drugega spravi na oni svet, saj ...prikaži več se itak namerava ubiti, kot pa da je, kot kripl, na grbi nam, davkoplačevalcem? Za nagrado pa dobi še invalidsko penzijo za povrh.

  • Avatar praufo
    praufo 19:48 29.junij 2017.

    pa dejte nehat s tem čeladam, zakaj ne kaznujete nekoga, ki ne nosi rokavic, al dolgih gat pozimi, pa debelih štumfov, da je potem ves premražen?, lahko se prehladi, dobi plučnico in bo umrl ... nekdo s težkim motorjem se ...prikaži več pelje v kratkih hlačah, pa v sandalah, pa je samo to važno da ma šlem na betic, pa makar kromirano švabsko čelado, ... čelada je del obvezne ali priporočene opreme za moped, za kolo, tako kot vse ostalo ki je sestavni del varnosti ali pa samo ugodja, ampak to v ničemer ne vpliva na varnost drugih udeležencev v prometu, ... kar se pa tiče mladoletnikov, je lahko čelada obvezna, sicer je pa to bolj naloga ali obveza staršev, da poskrbijo za ustrezno vzgojo ... seveda pri nas gre vse represivno in se kaznuje s tem, da se udari po denarnici, obstajajo tudi druge oblike kaznovanja oz. vzgojnih ukrepov, ki so lahko še bolj efektivni

  • vzev 17:38 29.junij 2017.

    Popolna bedarija, da je sploh potrebno nositi čelado. S kolesom se lahko peljem precej hitreje kot s temi mopedi, pa nimam čelade. Čelada in varnostni pas bi morala biti odločitev vsakega, ker če jih nimaš ne ogrožaš nikogar.