Avto
3053 ogledov

Nikar ne snemajte ceste v Avstriji!

Kamera gopro Profimedias
Imate kamero na armaturni plošči avta, na motorni ali kolesarski čeladi? Potem z njo nikar v Avstrijo! Na Bavarskem po novem kazen 300.000 evrov.

Takšne in drugačne kamere za snemanje prometa znotraj avtomobila postajajo vse bolj razširjene tudi v Sloveniji. Za njihovo svetovno prepoznavnost so poskrbeli na spominske kartice ujeti nori trenutki na ruskih cestah, tam takšni posnetki zavarovalnicam in policiji služijo tudi kot povsem verodostojen dokaz, ko je potrebno iskati krivce nesreč ali s cest preganjati ljudi, ki za druge predstavljajo preveliko nevarnost. 

Po zaslugi majhnih kamer tipa GoPro se je snemanje med vožnjo zelo razširilo tudi med kolesarji in motoristi, ki želijo na ta način shraniti spomin na njihove "roadtripe." Prav tako številne telefonske aplikacije omogočajo uporabo kamere telefona za snemanje prometa.

Uporaba kamer pa ima tudi veliko past možnosti kršenja pravice do zasebnosti, pri čemer pa evropske države vodijo precej različne prakse. V Sloveniji denimo glede na tolmačenje Urada informacijskega pooblaščenca uporaba kamer sama po sebi ni prepovedana, če posnetki niso javno objavljeni (denimo po Youtubeu) na način, da bi lahko posameznik prepoznal sebe ali svoje vozilo na posnetku. Avtor naj ima posnetke tako le za osebno uporabo, prav tako pa naj jih hrani le krajši čas in jih redno presnemava. 

Pri sosedih tvegate celo 10.000 evrov manj na računu

Precej strožja pa so merila v Avstriji. "Pri nas je zakonodaja glede zaščite zasebnosti zelo striktna," je za zurnal24.si pojasnila Eva Unger iz avstrijskega avtokluba ÖEMTC. "Kamere na armaturki so prepovedane, če se jih na javnem mestu uporablja za stalno snemanja in zbiranje podatkov. Interes zaščite zasebnosti je v tem primeru pomembnejša od interesa snemalca, ki mora za potrebo vsakega snemanja pridobiti ustrezno dovoljenje urada za zaščito podatkov. Če tega ne stori, tvega kazen do 10.000 evrov."

Povedano drugače, če bi še tako radi svoje vtise s prekrasnih alpskih cest ali v Avstriji radi delili še s kom, se velja temu odpovedati. "Zakon velja tudi za tuje voznike, tudi če so motoristi ali kolesarji." 

ADAC pritiska za jasnejšo zakonodajo

V sosednji Italiji z uporabo kamer nimajo težav, na Hrvaškem pa jih zakonodaja "per se" tudi ne prepoveduje. Verjetno pa bo na sodno prakso za celotno Evropo precej vplivalo dogajanje v Nemčiji. "V Nemčiji kamere na armaturki niso prepovedane, o njih pa je bilo po vsej državi izrečeno že nekaj odločitev sodišč," nam je povedala Katharina Luca, predstavnica verjetno najmočnejšega evropskega avtokluba ADAC. "Težava je v glavnem le glede posnetkov, ki jih lastniki javno razširjajo, saj to zadeva varstvo zasebnosti. S strani države zato pričakujemo natančnejšo pravno podlago glede takšnih kamer, za kar si ADAC močno prizadeva. Ali bo katero od sodišč v primeru sodnega postopka uporabilo kot dokaz film, posnet s takšno kamero, pa je predvsem presoja od sodišča do sodišča."

Še posebej na območju mesta Ansbach v zvezni državi Bavarska posnetka ne velja javno objaviti. V ponedeljek so tam sprejeli zakon, ki kazen za tovrstno početje določa kar pri 300.000 evrih!

Komentarjev 15
  • allstarr111 22:02 19.maj 2016.

    Avstrijci niso spustili google notr, enako nemci, le da nemci so dovolili pokritje velemest, ostalo pa ne, Jodlarji so najbolj pametni zaenkrat v EU ali morda clo na obli.

  • Žurnalček 08:07 20.avgust 2015.

    Posnetek kamere na sodišču kao ne velja za dokaz . Dobro , samo ko ga sodnica vidi , mirne duše optoži tistega, ki pri pričanju pod prisego laže , na hujšo kazen , kot pa če bi jo dobil , ...prikaži več , s pričevanjem po resnici !

  • Žurnalček 08:03 20.avgust 2015.

    Po tej logiki se tudi fotografirati ne sme , kajti fotografira se na javni površini in ne v zasebni - avto.