Avto
47 ogledov

Norveška napoveduje prepoved avtov, kot jih poznamo danes

Odprtina za gorivo Profimedias
Norveška je na poti, da postane prva država na svetu, ki bo prepovedala (da, prav ste prebrali) prodajo novih avtov, ki jih ženeta bencin ali dizel. Slovenija svetlobna leta zadaj.

Zanimivo je, da se takšen preobrat napoveduje v državi, ki se ima svojemu razcvetu v zadnjih desetletjih zahvaliti prav bogatim nahajališčem nafte. A očitno norveški politiki mislijo resno, za predlogom, da bi do leta 2025 prepovedali prodajo avtov na motor z notranjim izgorevanjem, stojijo štiri največje stranke v tamkajšnjem parlamentu. 

Od takrat naprej bi lahko prodajali le avte, ki se pri izpustu izkazujejo z 0 grami naravi škodljivih emisij, poroča Electrek. Tako bodo nezaželeni tudi različni tipi hibridov, ki uporabljajo kombinacijo motorja z notranjih izgorevanjem.

Norveška je bila že doslej ena vodilnih držav na svetu pri elektrifikaciji svojega voznega parka. Tako je danes pri njhi vsak četrti nov avto že gnan zgolj na elektriko, kar je seveda daleč najvišji delež na svetu.

Prvi moč Tesle Elon Musk je že čestital Norveški za to napoved. Kako tudi ne, saj je že sedaj ob pomanjkanju prave konkurence na trgu električnih avtov eden največjih trgov za njegova vozila. 

V Sloveniji je delež električnih vozil neznaten, čeprav je lani odstotkovno močno poskočil zaradi intenzivne kampanje različnih proizvajalcev. Skupaj so jih v letu 2015 registrirali 123 oziroma 0,2 odstotka vseh vozil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1