Avto
3519 ogledov

Nov premijski avto že kmalu tudi pri nas

DS4, DS Automobiles
1/33
DS Automobiles
Mlada znamka koncerna PSA je predstavila nov premijski model DS4, ki ga lahko pričakujemo že prihodnje leto.

Kmalu bo na ceste zapeljal DS4, novi model francoske premiumske znamke DS Automobiles, ki ga Francozi, kot je to danes običajno, napovedujejo po delih. Tokrat je bila na vrsti tehnika.

Direktorica znamke Beatrice Foucher je na spletni tiskovni konferenci izpostavila, da je DS Automobile je mlada znamka, ki je stara šele šest let, vendar pa njeno izročilo sega že v leto 1955, ko je Citroën predstavil svojo kultno limuzino DS, iz katere kot znamka izhajajo.

Emmanuel Macron in predsedniški avto Avto Avtomobili francoskih predsednikov

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Če hočejo kot premiumska znamka izstopati, morajo slediti natančni strategiji, ki jo je razdelila na dva stebra. Prva je vrhunski izdelek, ki je kombinacija med prefinjenostjo in tehnologijo. Pomemben je tudi francoski » savoir-faire«, pri katerem so si za navdih vzeli nakit in izvedenost v obrti samo. Zahtevajo tudi visoko kakovost, inovacijo in vrhunske materiale. Drugi steber so odlična vozniška izkušnja, izkušnja ob obisku DS-ovega salona in digitalna izkušnja znamke.

DS3 Avto Ko pride v razred sošolka z unikatnimi športnimi copati

Foucherjeva je kot enega od faktorjev v prizadevanjih, da  se tudi v praksi razlikujejo od tekmecev, poudarila dejstvo, da so leta 2015 bili prva premijska znamka, ki je vstopila v formulo E, ki je pred dobrim tednom vstopila že v osmo sezono. Dvakrat so osvojili tudi svetovno prvenstvo v formuli E, kar se je izkazalo za koristno tudi pri razvoju serijskih modelov, v katere vgrajujejo najnovejša spoznanja na tem področju. Eden od treh njihovih kupcev si omisli elektrificiran avtomobil, kar pomeni, d je njihova znamka trenutno najbolj elektrificirana.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

In kaj to pomeni za njihov četrti model, s katerim bodo nastopili v spodnjem srednjem razredu in na ceste zapelje prihodnje leto?

Izboljšave platforme

Pomemben dejavnik pri razvoju novinca je bila nova različica modularne platforme EMP2, ki je konstruktorjem, kot so poudarili na konferenci, omogočila širok razpon uporabe varnostnih in asistenčnih pripomočkov ter olajšala servisiranje ter drug storitve, povezane z uporabo avtomobila. Omogoča tudi nove bolj atletske oblike in aerodinamično učinkovitost karoserije. Izpostavljajo predvsem ugodno razmerje med velikostjo koles in karoserije in znižan pokrov motorja.

citroën DS Avto Elegantni vzornik sodobne avtomobilske znamke

Platforma uvaja tudi novo kombinacijo materialov, saj so pri njenem razvoju uporabili strukture iz kompozitnih materialov in vroče stiskanih kovin. Uvedli so tudi nove tehnične rešitve pri varjenju in lepljenju sestavnih delov. Izpostavljajo, da so pri spajanju materialov uporabili skoraj 34 metrov različnih lepil in točkovnih zvarov. Šasiji z visoko togostjo so preoblikovali tudi elemente podvozje in krmilnega sklopa, kar je tehnikom omogočilo tudi zelo natančne nastavitve vodljivosti avtomobila.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Pri DS Automobiles izpostavljajo tudi novi blok klimatske naprave DS air, ki je s svoj kompaktnostjo na armaturno plošči pustil več prostora za  odlagalne površine. Kot je poudaril DS-ov vodja za skrb za stranke Alain Joseph, je v njegovem središču inovativni kompaktni ventilator brez horizontalnih usmerjevalnikov zraka, ki zagotavlja veliko učinkovitost usmerjevanje navzgor ali navzdol. Deluje sicer kot klasični ventilator, vendar pa ima posebno zasnovo.

Citroen DSuper 5 PRIMERJAVA Avto Pri nas avto, ki vrača upanje na romantične čase

Na predstavitvi so napovedali zgolj priključno hibridni pogonski sklop, ki seveda ne bo edina pogonska možnost, izpostavljajo pa, da zaradi nove platforme ne bo imel vpliva na notranjost avtomobila. Gre za šibkejši 225-'konjski' priključno-hibridni sklop skupine PSA, ki mu bo baterija v zadnjem delu zadnje poltoge preme v skladu s ciklusom WLTP zagotavljala več kot 50 kilomet5rov električne vožnje, poganjal pa bo prednji kolesi. Za zdaj ni znano, če bo DS4 imel tudi močnejši štirikolesni priključno-hibridni sklop.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Obogatena resničnost

Kot je povedala vodja oddelka za razvoj uporabniških vmesnikov Sara Diakite-Kaba, bo DS4 v svojem segmentu izstopal tudi s projekcijskim zaslonom »DS Extended Head Up Display«, ki bo voznikom omogočil, da pogleda ne bodo po nepotrebnem umikali s ceste. Pravi, da gre za vizualno izkušnjo, ki bo blizu obogateni resničnosti, saj se bo slika projekcijskega zaslona navidezno prikazovala 4,5 metra od voznika, zato bo ta dobil vtis, kot da podatke predvaja na cestišče.

DS7 Avto Razčistili smo s predsodki o avtomobilu, ki mu zaupa tudi francoski predsednik

Inženirji so pri razvoju uporabniškega vmesnika opazovali, kaj ljudje počnejo s svojimi pametnimi telefoni in temu prilagodili upravljanje. Profil je namreč tudi povezan s posameznim uporabnikom, zagotavlja veliko možnosti kostumizacije in se vključi, ko ta vstopi v avtomobil. Interakciji med uporabnikom in avtomobilom so kot najbolj naravna načina namenili upravljanje s kretnjami in glasom, pri čemer so se potrudili, da so našli tehnološkega partnerja, ki jim je razvil kar najbolj naravni način za prepoznavo glasu.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Njihov osebni asistent DS Iris zato takoj razume, kaj uporabnik pove in izpolni naročilo. Vnašanje ukazov s konicami prstov so po drugi strani namenili vmesnik DS smart touch, ki bo le s kretnjo prsta omogočil aktivacijo ene od šestih predhodno shranjenih funkcij, omogočal pa bo tudi vnašanje ukazov s pisanjem po zaslonu. Sistem se bo sicer nadgrajeval s pomočjo podatkov v oblaku.

Posodobljena avtonomna vožnja

Joseph je izpostavil tudi sistem DS drive assist 2.0, s katerim so izboljšali možnosti avtomatizirane vožnje druge stopnje, ki so bile deloma na voljo tudi v dosedanji modelih DS Automobiles. Sistem deluje s pomočjo različnih tipal, ki spremljajo zunanjost in notranjost avtomobila.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

 Za prednjo masko je zmogljivi radar, tipala so razvrščena po vsej karoseriji, pod zgornji robu vetrobranskega stekla je vgrajena video kamera, kapacitivna tipala pa so tudi na volanskem obroču. Vsi podatki iz omenjenih sistemov se zbirajo v avtomobilskem računalniku, ki na njihovi osnovi avtomobilu med drugim omogoči polsamodejno prehitevanje, prilagoditev hitrosti v ovinkih i prilagoditev hitrosti omejitvam na prometnih znakih.

DS 9, DS Automobiles Avto Znana cena najdražje francoske limuzine

DS4 bo opremljen tudi z aktivnim vzmetenjem DS active scan suspension, ki s pomočjo video kamere zaznava nepravilnost na cesti in pošilja jim prilagaja nastavitve vzmetenja. Šasija je opremljena tudi s štirimi tipali za zaznavanja naklona podvozja in tremi merilniki pospeška, zato lahko podlagi prilagodi upravljanje vsakega kolesa posebej, kar pripomore h gladki vožnji brez stresa za potnike.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Novosti bo deležen bo tudi sicer že znan nočni vid, ki bo v DS4 deloval v kombinaciji s projekcijskim zaslonom.

Nova generacija luči

DS-ov glavni pblikovalec Thierry Droz je predstavil novosti v svetlobnem odtisu DS4. Ta bo opremljen z novo generacijo DS-ovih matričnih led žarometov, pri katerih so v enem kosu združili funkcijo segmentnega zasenčevanja svetlobnega snopa in ukrivljanja svetlobnega snopa.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Zasenčevanje snopa deluje s pomočjo treh led modulov. Modul, ki upravlja z glavnim snopom, je razdeljen na petnajst matričnih segmentov, ki se posamično vklapljajo in izklapljajo, modul za usmerjanje svetlobnega snopa pa omogoča zasuk do 34,5 stopinje, zato lahko učinkovito osvetli robove vozišča v smeri, kamor pelje avtomobil. Pri DS Automobiles pravijo, da so se s takšnim snopom poklonili žarometov citroëna DS, ki je leta 1967 dobil znamenite mehansko usmerjene žaromete.

DS7 Avto V premiumski avtomobil sodi premiumska ura

Žarometom so sicer namenili tudi pet povsem samodejnih načinov delovanja, ki se prilagajajo vožnji po podeželskih cestah, avtocestah , mestu ter vožnji v dežju ali megli, ključne za svetlobni odtis pa so tudi vertikalne dnevne luči iz dveh sklopov s po 49 led diodami, kar pomeni, da bo DS4 podnevi svetil s skoraj stotimi svetilkami.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.