Avto
10033 ogledov

Nov ukrep proti nevarnim prehitevanjem na naših cestah

Cestne oznake puščica
Na naše ceste končno prihaja ukrep, ki ga v nekaterih državah poznajo že leta.

Pred kratkim so stopile v veljavo spremembe pravilnika o prometni signalizaciji in opremi, ki med drugim določa, kakšni prometni znaki in oznake so dovoljeni na naših cestah ter kako morajo biti izvedeni. 

Ena izmed zanimivih novosti, ki jih bodo upravljavci cest na izpostavljenih odsekih odslej lahko risali na cestišče, je puščica za usmerjanje prometa. Njena uporaba je predvidena na sredini ceste v bližini začetka neprekinjene črte, ki ločuje smerna vozišča, oziroma na mestih, kjer je konec dovoljenega prehitevanja.

S tem bodo vozniki na jasen in viden način opozorjeni na polno črto in nevarnost v primeru neupoštevanja prepovedi. V preteklosti je bližino polne črte sicer nakazoval spremenjen (krajši) interval prekinjene črte, a tega velika večina voznikov sploh ni vedela oziroma opazila. 

Sistem takšne usmerjevalne črte je v uporabi v številnih evropskih državah. Novo usmerjevalno črto je sicer predvidela že prva različica pravilnika iz leta 2015, vendar je praktično niso nikjer v Sloveniji uporabili, saj je bila prva različica oblikovno precej "ponesrečena."

Cestne oznake | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nenavadna označitev pri Kalcah neučinkovita

Spremembe pravilnika pa so odpravile način označevanja cest, ki je bil v praksi izveden pred enim letom na cesti Kalce - Planina. Tam je široko cestišče vizualno zoženo s pomočjo dveh sredinskih črt. Na ministrstvu pojasnjujejo, da se to poskusno označevanje v praksi ni izkazalo kot varnostno učinkovito, zato ga pravilnik ne omogoča več. Prvotna ideja je sicer bila, da bodo pristojni dogajanje na odseku Kalc spremljali tri leta in se šele nato odločili o usodi oznak.

talne označbe Avto Pozor, eno naših cest so umetno zožali

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 18:08 08.november 2018.

    Kar bo preprecilo prehitevanje v škarje, se ne da narisati na cesto. žal je edini odgovor v dvigu vsesplosne izobrazbe, nujnih delavnic razumevanja, empatije ob cpp testu, uvedba kontrolnih prilagodljivostnih testov pred izdajo cpp, za najbolj ekstremne lobotomija. Slovenci smo ...prikaži več znani po tem (podobno kot Bosanci), da ne razumemo najbolje povezave vzroka in posledic. Obnašanje na cesti je samo posledica in odraz tega. Z risanjem črt tega ne boste rešili.

  • alojzr 11:25 08.november 2018.

    Nikoli nisem vedel, kaj tale nelogična "usmerjevalna" puščica pomeni. Hvala za pojasnilo. Ne bodo pa te puščice preprečile prehitevanja v "škarje". Norci se požvižgajo na črte in puščice, pametni pa jih ne rabijo. Kvečjemu dodatna čačka na cestišču, ki vozniku ...prikaži več obremenjuje miselni nadzor prometa.

  • Avatar Leon
    Leon 09:04 08.november 2018.

    Tudi to je Slovenija my friend ! Tujci ,ki se pripeljejo na naš konec se prav zaradi podobnih anomalij čimprej odpravijo naprej proti Hrvaški ali Italiji . Bled in Bohinj sta premalo za prepričanje o I FEEL SLOVENIA .