Avto
3054 ogledov

Slovenski trg se drži odlično

Prenovljen salon AC - mobil d.o.o. Saša Despot
Slovenski avtomobilski trgovci so lahko z mesecem majem zelo zadovoljni. Tabela JATO Dynamics razkriva, zakaj.

Avtomobilski trgi povsod po svetu so ob krizi covid-19 strmoglavili. Eni bolj, drugi manj. Že mesec maj je krivuljo v registracijah novih avtomobilov obrnil ponovno navzgor.

Jeep Cherokee Avto Totalna razprodaja avtomobilov zaradi kopičenja zalog

Pri analitskem podjetju, specializiranem za avtomobilski trg, so prečesali prodajno statistiko v Evropi za mesec maj in ugotovili, da je v primerjavi z majem leta 2019 število novih registracij avtomobilov med vsemi evropskimi državami najmanj upadlo v Sloveniji, in sicer za 31 odstotkov. V Belgiji je bil padec 32-odstoten, v Avstriji 34-odstoten, na Norveškem 38-odstoten in na Danskem 40-odstoten, kar prikazuje tudi tabela spodaj. Največji padec v mesecu maju v primerjavi z letom 2019 je bil v Veliki Britaniji, kjer so se s krizo spopadli kasneje, in sicer 89-odstoten, zelo slabo gre prodaja vozil tudi na Hrvaškem, kjer je bil padec novih registracij 76-odstoten. Hrvaški trg je sicer specifičen pri prodaji novih avtomobilov, saj večino zaradi turizma pokupijo podjetja za najem in izposojo avtomobilov.

 | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Vsak četrti novi je SUV

Na splošno je prodaja novih avtomobilov v Evropi v mesecu maju v povprečju padla za 57 odstotkov, v prvih petih mesecih leta 2020 pa za 43 odstotkov. SUV-ji imajo kar 40-odstotni delež v mesecu maju, slabše je šlo tudi elektrificiranim vozilom, ki so jih registrirali za osem odstotkov manj. 

 | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Tako je bilo v mesecu maju v Evropi na 27 trgih prodanih 622.067 avtomobilov, kumulativni rezultat za leto 2020 je 3,95 milijona enot, kar je omenjenih 43 % manj kot v letu prej. Pri JATO Dynamics majsko prodajo kljub temu označujejo za pozitivno prelomnico, saj je bil padec v mesecu aprilu še bistveno večji, in sicer se je obseg prodaje zmanjšal za kar 78 %.

Glavni oblikovalec pri znamki Mercedes-Benz Robert Lešnik Intervju Avto Pričakovati je tudi mamljive ponudbe za nakup avtomobila

Ni znano ali bo kriza V ali U

Z rahljanjem ukrepov je prodaja novih avtomobilov takoj začela kazati majhne znake okrevanja. Felipe Munoz, svetovni analitik pri JATO Dynamics, je ob tem pojasnil: "Število registracij se je v maju več kot podvojilo v primerjavi s podatki iz aprila. Kljub pozitivnim znakom okrevanja so posledice zaprtja še vedno zelo opazne in občutljive, prav tako pa še vedno nimamo dovolj informacij, da bi lahko napovedovali, ali bo Evropa doživela okrevanje v obliki črke V ali U."

Kljub temu je v mesecu maju prišlo do številnih pozitivnih dejavnikov, povezanih z avtomobilsko industrijo. Registracije fizičnih kupcev so se močno okrepile. Munoz je komentiral: "Kriza je prizadela tako podjetja kot zasebne kupce. Za prodajalce vozil so fizični kupci zelo pomembni, saj se njihovi avtomobili razlikujejo od službenih, predvsem so bolje opremljeni in so hkrati realnejši kazalnik gospodarske kondicije."

Registrska tablica | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Renault Clio RS Line VSAK PETI NOVI Avto Prodaja avtomobilov v aprilu: en avto močno izstopa

Delež elektrificiranih močno navzgor

Medtem ko se je število registracij novih avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem maja zmanjšalo za 62 % oziroma 59 %, je prodaja elektrificiranih vozil padla le za 8 %. Njihov obseg se je zmanjšal s 103.400 enot maja leta 2019 na 95.300 enot prejšnji mesec. Majhen padec je elektrificiranim vozilom omogočil, da je njihov tržni delež v primerjavi z majem leta 2019, ko je bil 7,2 %, letos zrasel na 15,3 %. Letni obseg prodaje elektrificiranih vozil je trenutno 600.500 enot. Za primerjavo, v Evropi je bilo prodanih 1,17 milijona dizelskih avtomobilov.

 | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Rast gre na račun priključnih hibridov (PHEV), pravi Munoz: "Kriza nam je pokazala, da povpraševanje po klasičnih hibridih niha, vse bolj pa zaupanje kupcev pridobivajo, tudi zaradi nižjih cen, priključni hibridi. Kljub temu menimo, da bodo blagi hibridi že kmalu bolje zastopani na prodajnem trgu novih vozil."

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

Nakup avtomobila preko interneta Avto Prodaja avtomobilov v Evropi strmoglavila

Clio premagal golfa

Renault Zoe je najbolje prodajano električno vozilo v mesecu maju (3.679 prodanih avtomobilov), sledi mu e-golf. Med priključnimi hibridi je bila najbolje prodajana ford kuga (1.650 prodanih enot), pri klasičnih hibridih pa toyota corolla (5.185 prodanih enot).
Drugič letos je po koncu meseca najbolje prodajano vozilo v evropi renault clio (16.028), sledijo mu VW golf (13.125), peugeot 208 (10.977), dacia sandero (10.651) in renault captur (10.047).

Renault Clio RS Line | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimivo je tudi, da so bili med desetimi najbolje prodajanimi modeli kar štirje SUV-ji. Še vedno se potaplja razred enoprostorcev, ki je velik le še 3,4 odstotka trga novih vozil.

 | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.