Avto
7956 ogledov

Obdavčitev vozil po novem

Nakup avtomobila preko interneta Žurnal24
S 1. januarjem je začel veljati novi zakon o davku na motorna vozila. Obdavčitev motornih vozil se je preoblikovala tako, da bo namesto prodajne cene odločilna okoljska komponenta.

Pri nakupu dražjih vozil ni več treba plačati dodatnega davka na luksuzne avtomobile, administrativni postopki pri nakupu vozil pa se poenostavljajo.

Multimedija v novem mercedesu razreda E NAKUP AVTOMOBILA Avto 1.000 evrov popusta za podatke amortizerjev ali mikrofona

Kdor bo kupil avto letos, mu bodo davek obračunali v skladu z novo lestvico, po kateri je davčna stopnja določena v odvisnosti od izpustov ogljikovega dioksida, emisijskega standarda euro ter vrste goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila.

Za električna vozila in druga motorna vozila brez izpustov je višina davka določena pri nič evrov.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Nemška pocenitev avtomobilov blagodejna tudi za slovenskega kupca

Hkrati se je ukinil dodatni davek, ki je bil za vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra uveden sredi leta 2012. Tudi zato vlada pričakuje, da se bodo prilivi od obdavčitve motornih vozil v državni proračun zmanjšali s predlanskih 45 milijonov evrov na približno 16 milijonov evrov letos.

Nakup avto | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nov zakon so začeli pripravljati še pred izbruhom epidemije lani spomladi. Konec leta 2020 se je namreč izteklo prehodno obdobje, v katerem sta veljala dva različna preskusna postopka za merjenje izpusta ogljikovega dioksida in porabe goriva. Če sprememb ne bi bilo, bi lahko to z vidika obdavčitve vozil pomenilo neenako obravnavo.

Kako se bodo spremembe odrazile pri cenah motornih vozil, je sicer odvisno od trgovcev. Je pa vlada izračunala, da se bo davčna obveznost pri nakupu modela Renault Clio zmanjšala z 249 evrov na 66 evrov, pri nakupu 20.000 evrov vrednega modela Volkswagen Golf pa s 650 evrov na 82 evrov.

Najbolj opazen bi moral biti po teh izračunih prihranek pri nakupu dražjih modelov. Porsche v vrednosti 190.000 evrov bo po novem obremenjen z davkom v višini 9000 evrov, kdor bi ga kupil že lani, pa bi moral plačati 77.000 evrov davka. Tudi zato so številni dražje avtomobile doslej kupovali v tujini.

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Avtosalon prodaja avtov Nova obdavčitev Avto Zakaj cenejši avtomobili za Slovence niso dobra novica?

Zakon prinaša še nekatere druge novosti. Z avtomatično izmenjavo podatkov med Finančno upravo RS in evidenco registriranih motornih vozil pri ministrstvu za infrastrukturo se bo denimo pospešilo postopke za odmero davka na motorna vozila. Zavezanec pa bo lahko postopek vlaganja napovedi davka na motorna vozila izpeljal preko sistema eDavki. Določene so tudi administrativne poenostavitve pri uveljavljanju olajšav za velike družine in invalide.

Nakup avtomobila preko interneta Nova obdavčitev Avto Toliko se bodo spremenile cene najbolj prodajanih vozil pri nas

Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bo prenovljeni sistem obdavčitve motornih vozil spodbujal potrošnjo in koristil celotni avtomobilski panogi. Lani je avtomobilski trg zaradi epidemije covida-19 strmoglavil, v prvih 11 mesecih je bilo v Sloveniji prodanih 25 odstotkov manj osebnih avtomobilov kot v enakem obdobju leto prej.

Komentarjev 1
  • Build_NEK2 18:50 02.januar 2021.

    Vseeno ni prav, da so se nekateri fosilci pocenili bolj kakor električni