Avto
49 ogledov

Oplov avto lahko res ne čisti izpuha, preiskava ugotavlja, ali upravičeno

Opel zafira tourer Gregor Prebil
Nemški minister za transport je dejal, da so pri Oplu potrdili režim posebne obdelave emisij pri modelu zafira, a bo šele preiskava dala odgovor, ali gre za nezakonito prakso. Opel zatrjuje, da je vse v skladu s pravili in da bo polno sodeloval pri razčiščevanju sumov.

Včeraj se je nemški transportni minister Alexander Dobrindt sestal z vodstvom Opla, med katerimi je bil tudi prvi mož znamke Karl-Thomas Neumann. Tema sestanka so bile zadnje obtožbe na račun Opla, ki so jih sprožili nekateri nemški mediji in okoljevarstveniki na podlagi lastnih meritev prečiščevanja emisij dizelskih motorjev. Med drugim so ugotovili, da modela zafira in insignia nad določenimi hitrostmi, to je 145 km/h, izklopita čiščenje emisij.

Po sestanku je Dobrindt izjavil, da so pri Oplu priznali, da pri enoprostorcu zafira uporabljajo posebno programsko kodo, ki pod določenimi pogoji izključi obdelavo izpušnih plinov. Preiskovalna komisija je po poročanju Automotive News zahtevala od Oplovih predstavnikov, naj ji v 14 dneh zagotovijo podrobne informacije, kdaj se uporablja takšna koda. 

"Vsakršna izključitev obdelave emisij je v temeljih protizakonita, razen če je nujno potrebna, da se zagotovi dobrobit motorja," je dejal Dobrinft. "Komisija ima dvome, ali je bila tovrstna praksa pri zaščiti motorja resnično upravičena."

Minister je še dodal, da se program neobdelave emisij pri zafiri vključi v odvisnosti od vrtljajev motorja, zračnega pritiska in hitrosti. Opel je po navedbah Automotive News pojasnil, da se program nadzora nad emisijami resnično izklopi pri višjih hitrostih, a zgolj zaradi zaščite motorja ter da je  vse znotraj veljavnih pravil.

"Ne uporabljamo ilegalnih programov!"

Pri Oplu zagotavljajo, da bodo v celoti sodelovali z nemškimi oblastmi. "Poročanje medijev prejšni teden je sprožilo določena vprašanja in hvaležni smo, da bomo lahko ponudili odgovore nanje. Ostaja pa dejstvo, ki velja tudi za 35.000 ponosnih Oplovih delavcev: naši motorji v celoti ustrezajo zakonodaji. Pri Oplu ne uporabljamo nikakršnega ilegalnega programa."

Znamka še napoveduje, da bodo vse napore še naprej usmerjali v izdelavo vedno bolj naravi prijaznih avtomobilov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 13:14 19.maj 2016.

    Jaz svojo Astro 1.7 d eco flex sploh ne teram več kot 130 km , idealno glede na porabo je 120 km/h , in to v 6. brzini z 2100 obrati. Za 145 rabiš 3000 obratov , poraba pa skoći ...prikaži več na 9 litrov proti 5 litrov na opisano .

  • vzev 12:14 19.maj 2016.

    Važno je, da je motor močen in, da ima manjšo porabo. Tiste izpusti pa res nikogar ne zanimajo, razen teh kvazi okoljevarstvenikov zaradi katerih moramo skoraj vsako stvar plačevati dražje, kot bi jo lahko.