Avto
15 ogledov

Pazite na predpise in vreme

Daljši je najem, več je popusta. (Foto: Miha Pečoler) Žurnal24 main
Pred odhodom na smučanje se dobro pripravite. Na pot se odpravite le z dobro zimsko opremo. Če te nimate, jo najemite.

Za odhod na smučanje ni dovolj le poznavanje poti, na katero se podajate, ampak je pred odhodom treba postoriti še marsikaj. Na pot se odpravite s čimboljšo zimsko opremo, saj se lahko v enem tednu razmere na cestah v smučarskih središčih močno spremenijo, oddih pa se spremeni v pravo moro.

Le zimske gume niso dovolj
Zimske opreme že dolgo ne sestavljajo le zimske gume, saj te ne zadoščajo že ob malo hujšem snežnem metežu, ki pa so v višje ležečih smučarskih središčih pogosti. V številnih tujih državah (Franciji, Švici) so za neupoštevanje predpisov o uporabi zimske opreme, če pri tem ogrožate varnost sebe in drugih, zagrožene kazni tudi v višini 500 evrov in več, v slabih voznih razmerah pa nadzor opravljajo dosledno. Zato v avto pred odhodom pospravite tudi verige pravih dimenzij, po možnosti pa še zložljivo lopato in pregrinjalo, da vam ne bo treba vedno znova čistiti snega in ledu z avtomobila.

Praktična rešitev – najem
Težava je tudi nezadostna količina prostora, zato se, če ga potrebujete, odločite za najem strešnega kovčka, kar vas bo stalo pet evrov na dan oziroma od 20 do 40 evrov na teden. Cena pa kljub vsemu ni edini dejavnik, ki naj odloča o najemu; odločite se namreč za takšnega, ki je varen med vožnjo in pred tatovi. Na pot se je priporočljivo odpraviti z navigacijo, najem teh stane od treh do deset evrov, posojajo pa jih tudi že večji trgovci. Le tako bo vaš oddih
res brezskrben, užitek pa toliko večji.

Kaj morate imeti v vozilu
V avto pred odhodom na pot pospravite verige, zložljivo lopato, strgalo za led, tekočino za odmrzovanje, metlico za sneg in akumulatorske kable. Ta oprema ne zavzame veliko prostora, lahko pa vam je v veliko pomoč. Ne pozabite niti na odejo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na pot le z brezhibnim
Pred odhodom je priporočljivo opraviti pregled vitalnih delov vozila, kot so svetila, količina zavorne tekočine in stekla ter pritisk tlaka v pnevmatikah. Preverite tudi stanje akumulatorja, avtu pa privoščite pranje.

Cene goriva in cestnin po državah EU
Za liter 95-oktanskega bencina boste odšteli: pri nas 1,16, v Franciji 1,29, Avstriji 1,13, Italiji 1,27 in Švici 1,08 evra.

Cene cestnin
V Avstriji lahko kupite desetdnevno, dvomesečno ali letno vinjeto, ki stanejo: 7,9, 22,9 ali 76,2 evra. Kazen za neuporabo znaša 120 evrov, treba je plačati tudi uporabo nekaterih predorov. V Švici lahko za uporabo avtocest kupite le letno vinjeto, ki stane okoli 25 evrov. V Italiji imajo klasični način plačevanja cestnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.