Avto
13 ogledov

Plačajo vam, da ne vozite

slovenija 12.05.2010 parkirisce, parkirani avtomobili; foto:Sasa Despot Saša Despot
Prometni zamaški so težava številnih evropskih mest. Tudi zato, ker so mestne ulice pogoste še vedno enake, kot pred desetletji, ko je po njih vozilo nekajkrat manj vozil.

V različnih evropskih mestih se različno soočajo s to težavo. V Londonu so uvedli plačilo na osnovi onesnaževanja vozila, v Hamburgu želijo do leta 2030 popolnoma prepovedati avtomobile. Spet v Milanu so ubrali samosvoj pristop.

V mestu mode so mestne oblasti uvedle plačilo za voznike, ki svojo vozilo pustijo parkirano. V sodelovanju z javnimi službami zadolženimi za promet in zavarovalno hišo so voznikom namenili telematske naprave (“črne skrinjice”), s pomočjo katerih ugotavljajo, ali je vozilo parkirano, ali se vozi. V novi akciji "Parkiraj avtomobil in uporabi javni prevoz," voznike, ki imajo svoje vozilo od 7.30 ure zjutraj do 19.30 ure zvečer parkirano, plačajo 1,5 evra na dan. Denarni znesek ni visok, je pa dovolj, da pokrijejo stroške za uporabo javnega prevoza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.