Avto
36 ogledov

Plačamo več, da ni treba v trgovski center

Slovenija 03.07.2013 hitra hrana, novinarska konferenca druzbe Petrol, na kateri Saša Despot
Spreminjajo se, zato potrošniki na bencinskih servisih tudi plačujejo položnice, kupujejo vstopnice in jedo palačinke.

Potrošniki na bencinskih servisih 70 odstotkov denarja porabijo za gorivo, 30 odstotkov pa za drugo blago in storitve, pravijo v Petrolu. "Razmerje me ne preseneča, saj je Petrol na svojih servisih razvil koncept priložnostne trgovine. Gre za priročno trgovino in dopolnitev osnovnega programa energentov, ki porabnikom omogočata hitre nakupe predvsem osnovnih izdelkov in nekaterih storitev na dostopnih lokacijah z ugodnim odpiralnim časom," pravi Maja Makovec Brenčič z ljubljanske ekonomske fakultete (EF).

Karmen Rodman s koprske fakultete za management dodaja, da je tak koncept usmerjen v hitre in preproste nakupe 24 ur na dan, "ob tem pa nas parkirno mesto čaka pred vhodom in za izvedbo plačila ni dolgih čakalnih vrst. Vse to kupec (skoraj nezavedno) pretvori v časovne enote, in če ponovimo stari rek Čas je denar, zadnje velja tudi za čas kupca. Čas postaja vse pomembnejša dobrina, ki jo kupci vse bolj cenimo in znamo pretvoriti tudi v finančno vrednost nakupa. Pripravljeni smo torej plačati več, če nam le ni treba za nakup enega sladoleda in plastenke vode v nakupovalni center." Čeprav pri tem obstaja meja, ko nismo pripravljeni plačati veliko več kot v trgovini, še pravi.

Usmerjeni v mobilne ljudi

Nov koncept bencinskih servisov, na katerih ponujajo tudi sveže pripravljeno hrano (Petrol ga je predstavil včeraj na Celovški cesti), je po mnenju Dragana Kesiča s koprske fakultete za management pametna poteza, ker "je na trgu dovolj povpraševanja in tržnega potenciala po takih vrstah ponudbe izdelkov in storitev, posebno pri ljudeh, ki potujejo".

Tudi Rodmanova pravi, da je priložnostna trgovina usmerjena v mobilne ljudi, zato je smiselno ponujati storitve, ki so prilagojene življenjskemu slogu tovrstnih ljudi: "Danes lahko v priložnostnih trgovinah (doma ali/in tujini) izdelamo fotografije, vplačujemo loto ali plačujemo položnice, nakupujemo vstopnice za dogodke, kupimo rožo za ženo, brskamo po svetovnem spletu. Ljudje želimo na enem mestu zadovoljiti čim več svojih potreb (ob čim manjšem finančnem in nefinančnem vložku ter čim manjšem zaznanem tveganju za napačen nakup), saj je prav prehajanje med ponudniki časovno potratno."

To, da ljudje danes živimo hitro in želimo hitro zadovoljiti svoje potrebe, poudarja tudi Kesič, Makovec Brenčičeva pa dodaja, da je večje popraševanje po izdelkih za s seboj pripisati predvsem načinu življenja. Da je Petrol zdaj med svojo ponudbo dodal sveže pripravljeno hrano, je po mnenju obeh sogovornic dobro. "Mobilni ljudje so največkrat delovno aktivni ljudje, ki s časom varčujejo in ga vestno razporejajo, stremijo k zasledovanju (vsaj nekaterih) principov zdravega načina življenja in za zdaj (še) imajo nekaj finančnih sredstev," končuje Rodmanova.

Miniintervju: Maja Makovec Brenčič: Šteje tudi strošek časa

Zakaj potrošniki na bencinskih servisih kupujejo drugo blago kot gorivo in opravljajo še druge storitve?
Najprej, ker je to priročno, saj na istem prodajnem mestu opravimo več vrst nakupov; prav tako pogosto nimamo dovolj časa za odhod v klasično trgovino oziroma trgovske centre, bencinski servisi pa so hitro dostopni. Velika prednost je tudi odpiralni čas, saj so osnovni izdelki na voljo tudi po zaprtju klasičnih trgovin.

V Petrolu so izpostavili, da se izjemno povečuje prodaja kave za s seboj, prodaja vstopnic za koncerte, plačevanje položnic, vplačilo športnih stav, po drugi strani pa upada prodaja cigaret, predplačniških kartic za mobitele ... Vas karkoli od tega preseneča?
Glede prvega dela vprašanja – navedeno me ne preseneča: možnost izvedbe storitev na enem mestu, v enem nakupnem procesu, na isti lokaciji, z dostopnimi parkirišči in učinkovito izvedbo je za porabnike prednost. Porabnikom šteje ne le cena, ampak tudi "strošek" časa in energije. Glede cigaret in predplačniških kartic pa je morda manjši obseg nakupov že pripisati manjšemu razpoložljivemu dohodku in preudarnejši porabi.

Komentarjev 6
  • Klemen Geršak 17:36 08.julij 2013.

    Imajo hamburger s piščančjim zrezkom... :)

  • cevor 08:33 07.julij 2013.

    In ravno to me najbolj moti. Ko natočim gorivo me čedalje pogosteje pustijo čakati v vrsti, kjer si folk izbira koice, pa sendviče pa ostalo kramo. Tolk se pa Petrol še ne zna organizirat (kot je običajno v tujini) da ...prikaži več so blagajne ločene za ostale stvar in bencin? Zaradi tega pogosteje točim pri Hoferju, kjer nalijem in grem pa kljub temu, da imajo najbolj neumen in čuden način plačevanja s karticami kar sem jih kdaj videl.

  • JANEZON 09:03 04.julij 2013.

    Vse dobiš na pumpi, enako kot na pošti , samo bencina po normalni ceni nimajo............