Avto
6538 ogledov

Ali morajo kolesarji na specialkah po novem nositi maske

Kolesar z masko Profimedia
Če bi dobesedno brali vladno gradivo o ukrepih, bi kolesarji prav lahko postali naslednji "rogljiček" ali "burek".

V Uradnem listu še niso objavljeni sklepi, ki jih je v nedeljo sprejela vlada. 

Je pa bilo v v gradivu po seji na vladnih spletnih straneh zapisano: "S spremembo odloka se podaljšuje veljavnost Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ter na novo določa obveznost nošenja maske na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, razen pri individualni športni aktivnosti na zelenih površinah [podčrtal avtor] pod določenimi pogoji." 

Ta del zapisa je prispevalo ministrstvo za zdravje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je ločeno zapisalo: "Posameznik, ožji družinski člani ali osebe iz skupnega gospodinjstva ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v regiji prebivališča lahko izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga, tenis, badminton, balinanje)."

Glede na zapisano na vladnih spletnih straneh bi lahko veljala razlaga, da izjeme nenošnje mask med športnimi aktivnostmi veljajo le za gibanje v gozdu, parkih, športnih parkih in podobno, kamor pa prometna infrastruktura s pločniki in cestami ne sodi. Tako namreč pojem "zelena površina" pojasnjuje tudi priročnik Ministrstva za okolje in prostor.

Kolo kolesarjenje kolesarka | Avtor: Profimedia Profimedia

Po pravno razlago so nas poslali k infektologu

Za pešačenje po klasičnem naselju ali rekreativno kolesarjenje po kategorizirani cesti bi morda po tej definiciji morali nositi maske. Če jo ne bi, bi od 1. aprila tvegali prekrškovno globo s strani policije, redarstva ali inšpektorja.

Na ministrstvu za zdravje nam na naše vprašanje glede natančnega tolmačenja vladnega zapisa niso želeli odgovoriti in so nas po pravno razlago napotili kar na infektologinjo Matejo Logar, vodjo vladne posvetovalne skupine. Ta je na vprašanje Žurnala24 na tiskovni konferenci dejala, da je bilo v odloku zapisano, "da pri rekreaciji maske niso potrebne, prav tako ne na zelenih površinah."

Njenih besed trenutna vladna besedila ne potrjujejo. Ali jih bo potrdil odlok, ki bo predvidoma še nocoj objavljen v Uradnem listu, bomo še videli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • LetherHossen 16:41 29.marec 2021.

    Dobro, da nam ni vlada predpisala še ritnih čepkov.

  • Baraba1952 15:18 29.marec 2021.

    Napišite kaj pozitivnega,da bo manj obolelih

  • Skipi 14:42 29.marec 2021.

    Saj vam piše kolesarjenje v primerih, spet iščete dlake v jajcu kjer jih ni.