Avto
9932 ogledov

Vozniki spijo kar na zelenicah AC počivališč

Poslal bralec
V redakcijo smo prejeli fotografijo bralca, ki je posnel enega od uporabnikov počivališča na slovenskem avtocestnem križu, ki si je spanec privoščil kar na travi ob parkiranem vozilu. „To ni dovoljeno in je zelo nevarno,“ pravijo na Darsu, kjer smo se pozanimali kako se obnašajo tranzitni potniki na počivališčih in kakšna je čistoča na zelenih površinah počivališč ob dejstvu, da je vse več toaletnih prostorov plačljivih.

Počivališča so sestavni del avtoceste, katere pogoji uporabe so omejeni. Avtoceste so, vključno s počivališči, namenjene daljinskemu prometu in oskrbi udeležencev v tem prometu. Pri družbi DARS d. d. na podlagi javnega razpisa oddajo prostor, kjer se izvajajo različne dejavnosti, bodisi gostinske ali prodajne, najugodnejšemu ponudniku, ki je dolžan skrbeti za čistočo.

Za čiščenje manjših počivališč, kjer ni prodajnih objektov in ki jih ne upravlja noben najemnik, ima Dars sklenjeno pogodbo za čiščenje z zunanjim izvajalcem, ki je na počivališčih zadolžen za čiščenje smeti in sanitarij. V poletni sezoni, to je od 1. junija do vključno 30. septembra, mora to delo opraviti petkrat na dan. 

Ljudje so packi

Pri Darsu dodajajo, da po izkušnjah ne glede na ves trud, ki ga vložijo v čistočo stranišč, ne morejo preprečiti, da samo ena skupina ljudi, ki ne upošteva splošnega kodeksa obnašanja, oziroma kulturnega obnašanja, za seboj ne pusti umazanije in odpadkov.

Osnovni problem je preobremenjenost počivališč zaradi naraščajočega tovornega prometa na slovenskem AC križu, ravno na teh, najbolj obremenjenih počivališčih ob avtocesti pa je težko obvladovati. Težava t. i. Malih počivališč, kjer ni bencinskega servisa, je, da so sanitarni objekti pogosto starejšega tipa, kar ob naraščajoči frekvenci prometa, na primer ob koncih tedna v turistični sezoni, težko vsak trenutek zagotavljajo primerno raven vzdrževanja. „Ker na teh počivališčih ni stalne prisotnosti vzdrževalca, se pogosto srečujemo tudi s problemom vandalizma in odtujitve posameznih elementov objektov in opreme,“ pojasnjuje Vesna Marinko iz Darsa, a pravi, da so slovenska počivališča v primerjavi s tujimi nadpovprečno varna in tudi čista.

To dokazuje raziskava o zadovoljstvu uporabnikov slovenskih avtocest, v katero so posebej zajeti tuji in domači vozniki tovornih vozil. Domači in tuji vozniki so med vsemi dejavniki največjo oceno prisodili ravno čistoči stranišč.

Počivališče Lom | Avtor: Dars Dars

Petrol že zaračunava toaletne prostore

Na počivališčih z bencinskimi servisi za čistočo toaletnih prostorov skrbe najemniki (Petrol, OMV …). Petrol se je za razliko od OMV odločil, da uvede obvezno plačilo za uporabo stranišča. Trenutno je obvezno plačilo stranišča na 21 bencinskih servisih. Na Petrolu so za zurnal24.si pojasnili, da je kavcijska uporaba sanitarij praksa na avtocestnih postajališčih, kjer je največja frekvenca uporabnikov, ki pričakujejo storitve na najvišjem nivoju. 

Petrol plačevanja uporabe toaletnih prostorov ne namerava uvesti na vseh bencinskih servisih, v prvi vrsti pa želijo s tem pristopom zagotoviti višjo raven čistoče v sanitarijah. Dosedanje izkušnje to tudi potrjujejo. Kavcijski listek lahko uporabite za nakup blaga ali storitev razen goriv na vseh Petrolovih avtocestnih bencinskih servisih v Sloveniji v roku 60 dni. Podoben kavcijski način uporabe sanitarij je tudi v večini evropskih držav. Po izkušnjah Petrola bon, ki ga stranka prejme ob plačilu kavcije, unovči približno polovica strank.

Pri OMV Slovenija pa so nam odgovorili, da s plačljivimi avtomati v toaletnih prostorih ni opremljen niti en njihov bencinski servis.

Komentarjev 12
  • urle 08:48 24.julij 2017.

    a ni bolš, da prespi na počivališču, kot pa da sedi za volanom in....

  • Papaja Popi 08:36 24.julij 2017.

    Mi smo prespali na parkiriščih po celi EVROPI in nihče ni kompliciral, niti policija ne. Smo pa spali v avtih, ker trava ni ravno čista, če ljudje, psi in ostale živali lulajo in kakajo nanjo, Ali da pljuvajo nanjo. Bljak.

  • kapibara1 13:38 23.julij 2017.

    Rad bi terga bebota - fotografa vprašal, koliko fotk legalni migrantov je objavil ??, katere je sedaj država spemenila v legalne migrante- brez vseh zakonov in papirjev. !! Ta osebek, je razvidnoiz fotke, je na nivoju civilizacije, katera ga ja ...prikaži več je utrudila in ima sigurno vse , kar potrebuje za potovanje po EU !!