Avto
29400 ogledov

Policisti ogorčeni: Spet dobili zanič gume, takšne težave so imeli na Vranskem

Policijski avto kia sportage Andrej Leban
Ocenjujejo, da so podpovprečne pnevmatike odraz slabega odnosa in podcenjevanja zaposlenih za zagotavljanja varnosti pri delu, pa tudi odraz odnosa do varnosti v cestnem prometu.

Sindikat policistov Slovenije je prejšnji teden na vodstvo policije in na ministrstvo za notranje zadeve naslovil urgentni poziv za umik "nekvalitetnih in podpovprečnih avtomobilskih pnevmatik na vseh službenih vozilih policije".

Da je policija za svoja vozila izbrala slabe gume, se ni zgodilo prvič; o tem smo pisali že leta 2013.

Leta 2013 je policistu posledično na avtocesti razneslo pnevmatiko.

Letos so na vozila namestili avtomobilske pnevmatike proizvajalca Sailun - Sailun Atrezzo dimenzij 225/45ZR18, s hitrostno oznako Y (hitrostna oznaka do 300 km/h).

Katere pnevmatike se vam letos najbolj splača namestiti, smo preverjali tudi mi (povezava).

V preteklosti so policisti že opozarjali odgovorne in tudi zahtevali, da z vidika zdravja in varnosti pri delu na intervencijska službena vozila ne nameščajo pnevmatik, ki so na primerljivih testih avtomobilskih pnevmatik, dosegala podpovprečne rezultate.

Ogrožanje varnosti zaposlenih

"S tovrstnim ravnanjem delodajalec ogroža varnost zaposlenih in posledično tudi ostalih udeležencev v cestnem prometu. Vožnja intervencijskih vozil zaradi del in nalog Policije za naše uslužbence ne predstavljajo običajne vožnje po cesti, pri kateri bi vsak udeleženec v prometu moral vedeti in se zavedati, da ima nameščene zakonsko ustrezne, a po primerjalnih testih, podpovprečne pnevmatike, pa posledično temu primerno, vozi počasneje," pojasnjujejo v sindikatu policistov.

Opozorili so tudi na primer izpred 15 let, ko so bila na vozilo Provida vsaj na eni od Postaj prometne policije nameščene pnevmatike znamke Matador. "Zaradi visokih hitrosti pri delu z vozilom pri snemanju kršiteljev, se je pnevmatika med vožnjo pregrela, deformirala in uničila. Policist voznik je moral v nadaljevanju vožnje ves čas, tudi na ravni cesti, z volanom korigirati smer vožnje, da je lahko sledil kršitelju. Vozilo je bilo takrat odpeljano na test optične nastavitve podvozja, kjer je bilo ugotovljeno, da je vozilo tehnično brezhibno in optična nastavitev podvozja brezhibna. Ugotovljeno je bilo, da se je tekalna površina pnevmatike pri veliki hitrosti in posledično visoki temperaturi - delno zmehčala in spremenila obliko tekalne površine pnevmatike. Takrat je služba takoj, brez pomislekov, iz vozil umaknila vse pnevmatike iz vozil Provida od tega proizvajalca," se spominjajo.

Ocenjujejo, da so podpovprečne pnevmatike odraz slabega odnosa in podcenjevanja zaposlenih za zagotavljanja varnosti pri delu, pa tudi odraz odnosa do varnosti v cestnem prometu.

Na Vranskem vozila niso mogli obvladati

"Policisti niso zgolj turisti na cesti in običajni udeleženci v prometu. Velikokrat intervenirajo zaradi dogodkov, ki zahtevajo čimprejšnji prihod na kraj, ne glede ali gre za prometne nesreče, prekrške ali kazniva dejanja, zaradi katerih je ogroženo življenje. Zaradi višjih hitrosti morajo biti vsa službena vozila tehnično brezhibna, pnevmatike pa dovolj kvalitetne, da omogočajo nadzor in stabilnost vozila tudi v takšnih »ekstremnih« pogojih vožnje," opozarjajo.

Izbrane pnevmatike so se slabo odrezale tudi na varni vožnji na Vranskem, dodajajo v sindikatu: "Član SPS - tečajnik pri vožnji na mokrem terenu ni mogel obvladati vozila, zato je vajo na poligonu opravil inštruktor, ki prav tako vozila ni mogel obvladati in se je samo čudil kakšne pnevmatike ima član nameščene na službenem vozilu, ki se uporablja na avtocestah. Pri tem naj še poudarimo, da je vozilo imelo pri tem od vseh udeleženih tudi najdaljšo zavorno pot."

Od ministrstva in vodstva policije pričakujejo, da bodo njihovo pobudo čim prej preverili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • joze120 16:47 29.april 2024.

    Kurci policajski se ne znajo vozit!Naj dajo gume,ki jim ustrezajo,pa naj pridejo na poligon.Jaz pridem s Sailun gumami,pa če me bodo na enakem avtu prehitel pojem gumo Sailun s smetano!

  • joze120 19:08 28.april 2024.

    Gume Sailun so dobre.Trenutno imam na avtu 3 set.Hitrost je na naših cestah omejena za te gume še prenizka.Verjetno tisti,ki nabavlja gume za policijo ni dobil dovolj provizije,pa so gume kr zanič! Če kdo misli,da.so gume slabe mu lahko dokažem ...prikaži večm o nasprotnem na poligonu varne vožnje,tudi policaji lahko pridejo pogledat,če kaj ni jasno.

  • Nevica 16:29 27.april 2024.

    Balkanska posla za balkansko policijo....Hitchcockovi Ptiči vsepovsod....