Avto
19031 ogledov

Pomembna finta pri novi avstrijski vinjeti

Vinjeta Asfinag
Ne kupujte avstrijske digitalne vinjete, če ne poznate te njene lastnosti.

Avstrija za tiste, ki to želijo, pa četudi so Slovenci, z novembrom ukinja trganje nalepk z vetrobranskega stekla. A pri na novo uvedeni digitalni vinjeti za leto 2018, ki jo bo mogoče naročiti prek spletne strani tamkajšnjega upravljalca avtocest Asfinag ali prek posebne aplikacije že v prvi polovici novembra, obstaja pogoj, ki ga je dobro poznati. Še posebej, če ste nameravali kupiti takšno s krajšim rokom veljavnosti.

Vinjeta 2008 Pri nas Avto Že 2019 velika sprememba pri vinjetah?

Avstrijski avtoklub ÖAMTC zlasti tujce opozarja na pomemben podatek, da digitalna vinjeta prične veljati šele 18. dan po nakupu. Tako namreč veleva avstrijska zakonodaja glede nakupov prek spleta, ki določa dvotedenski rok, znotraj katerega ima kupec pravico odpovedati nakup, dodatni trije dnevi pa so namenjeni morebitnemu pošiljanju odpovedi prek običajne pošte. Mnogo dopustnikov bo tako gotovo še naprej ostalo pri klasični nalepki.  

Ta bo v novem cestninskem letu, ki se prične z decembrom, češnjevo rdeče barve. Avstrijci so, kot je v zadnjih letih že običajno, tudi malenkost podražili vinjete. 10-dnevna za leto 2018 bo za osebna vozila stala devet evrov, dvomesečna 26,20 evra, letna pa 87,30 evra

Vinjeta Avto Takšna bo vinjeta prihodnje leto

Digitalna vinjeta bo vezana na registrsko oznako avtomobila. Nadzor bo tako kot pri klasičnih vinjetah potekal prek posebnih kamer. 

Uvedbi digitalnih vinjet so naklonjeni tudi pristojni v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Pepe007 09:23 23.oktober 2017.

    No, očitno imajo tudi severni sosedje kako bedarijo v zakonodaji, ki preprečuje normalno digitalno poslovanje. Verjetno to pomeni, da tudi ni možno pri njih kupiti kakih digitalnih vstopnic preko spleta v krajšem času kot je 14-dni, ali pa ponudnik krši ...prikaži več njihovo zakonodajo, oziroma tvega v primeru zavrnitve nakupa in hkratnega izkoriščenja produkta.

  • mucek4 09:18 23.oktober 2017.

    Čakam komentarje, da je vinjeta naših severnih sosedov poceni ;)