Avto
15 ogledov

Porscheju mission E prižgali zeleno luč

Porsche mission E
1/9
Porsche
V Stuttgartu so prižgali zeleno luč za prvi porsche s pogonom izključno na elektromotor. Pri Porscheju pravijo, da so s tem odprli novo poglavje zgodovine športnih avtomobilov. Vozilo bo na trgu na voljo konec desetletja.

Porsche bo z modelom mission E odprl več kot 1.000 novih delovnih mest samo v Zuffenhausnu, kamor bo družba investirala okoli 700 milijonov evrov in v naslednjih letih zgradila novo lakirnico ter obrat za montažo. Tovarno motorjev bodo razširili za proizvodnjo elektromotorjev, obstoječo karosernico pa povečali. Poleg tega v tem kontekstu načrtujejo tudi dodatne investicije, npr. v razvojni center v Weissachu.

 V Frankfurtu požel veliko zanimanja

Porsche mission E | Avtor: Porsche Porsche
Konceptna študija mission E je bila premierno predstavljena na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu septembra letos. Poleg zanimivega dizajna so bile veliko zanimanja deležne nove tehnologije, saj pod iztočnico "E-Performance" kombinira športne vozne zmogljivosti z napredno funkcionalnostjo. Štirivratnik s štirimi enojnimi sedeži se ponaša z močjo več kot 440 kilovatov moči (600 KM). Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 3,5 sekunde, s polno baterijo pa prevozi več kot 500 kilometrov. Posebej razvite 800-voltne polnilne enote so dvakrat zmogljivejše od dosedanjih sistemov za hitro polnjenje. Litij-ionske baterije, vgrajene v dno vozila, je do 80 odstotkov zmogljivosti mogoče napolniti že v 15 minutah. Kot opcija je vozilo mogoče "napolniti" tudi brezžično z indukcijsko tehnologijo, in sicer s pomočjo tuljave v garažnih tleh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.